Badnjak stigao u crkvu u Đakovici

Badnjaci ubrani na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat, stigli su u manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj uilici u Đakovici,

Badnjaci ubrani na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat, stigli su u manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj ulici u Đakovici, saopšteno je iz privremenog organa Opštine Đakovica.

Zbog protesta nekoliko desetina đakovičkih Albanaca ispred ovog manastira za Badnji dan, a zbog najave da će crkvu posetiti raseljeni Srbi iz ovog grada, od posete su u ponedeljak odustali predstavnici privremenog organa Opštine Đakovica ispred Vlade Srbije – Kosta Belošević, Milenko Jovanović i Slaviša Stefanović.

Badnjaci su, međutim, ipak stigli do ove svetinje, i to zahvaljujući Ivici Nakalamiću, Srbinu iz Velike Hoče, koji pomaže monahinjama u ovom đakovačkom manastiru.

Milenko Jovanović iz Privremenog organa Opštine Đakovica kazao je novinarima da u 2020. godini planiraju niz aktivnosti sa ciljem pomoći manastiru u Srpskoj ulici, od uređenja grobalja u Piskotima i Petrovcu, do pomoći i ekonomskog osnaživanja socijalno ugroženih raseljenih Đakovičana u Srbiji i Crnoj Gori.

U Đakovici je pre nekoliko dana očišćeno i gradsko pravoslavno groblje u naselju Piskote.

U Đakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je deset odsto ukupnog stanovništva ove metohisjke opštine. Danas u ovom gradu žive samo dve monahinje u manastiru koji je spaljen 2004, a u međuvremenu obnovljen – igumanija Teoktista i mati Joanikija, njima je od pomoći i Vaska Perić, koja od progona Srba iz ovog grada 1999. godine, takođe živi u manastiru.

Sa druge strane, ovaj grad se u kosovskoj javnosti ističe kao mesto koje bilo posebno pogođeno ratnim zločinima paramilitarnih formacija iz Srbije.

Izvor: KoSSev