Божићна порука Срба из Грачанице: Нека буде мира и здравља

Божић у Грачаници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Свечано и весело је широм Косова и Метохије. Најрадоснији хришћански празник се прославља у кругу породице, као и у косовско-метохијским светињама, у црквама и манастирима. Из Грачанице стиже јединствена божићна порука: мир и здравље за све људе света. Божићну литургију у цркви Успења Пресвете Богородице служио је епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске.

Божићном литургијом коју је служио владика Теодосије и причешћем, започео је Божић, најрадоснији хришћански празник у Грачаници. Црква посвећена Успењу Пресвете Богородице била је препуна верника.

Божић у Грачаници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Пожелео бих мир у души пре свега, јер без тога нема ништа. Мир Божји, Христос се роди, пуно среће и здравља, а све остало ће да дође касније“, каже Лазар Данић из Грачанице, очекујући да ће следеће године да буде више Срба, како у Грачаници, тако и на читавом Косову и Метохији.

Драгана Аксић из Грачанице поручује да је доста немира:

„Нека је свима срећан овај дан рођења нашега Господа Исуса Христа, нека Господ подари здравље, мир, како нама, тако и свуда у свету. Мира нам треба, пуно мира, зато што нам то и овде и у свету недостаје. Желим да сви живимо срећно, јер на овој земаљској кугли има сасвим довољно места за све, за све нације и за све људе“.

Божић у Грачаници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У посланици патријарха Иринеја, подсећање на косовски завет.

„У нашем божићном обраћању, упућеном нашој верној светосавској деци, подсећамо да не смемо заборавити нашу Стару Србију, Косово и Метохију. Према тој светињи треба да се опходимо као према српској заветној мисли, речи и наслеђу – неодвојивим од нашег народног бића. Јер, управо су о томе својом крвљу сведочили хорови српских мученика и новомученика свих векова”, између осталог се каже у посланици коју је прочитао свештеник Сава Шмигић

На литургији, у једној од многобројних задужбина краља Милутина, у Грачаници, био је и амбасадор Уједињеног Краљевства у Приштини, Николас Абот.

Божић у Грачаници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Желим срећан Божић православној заједници на Косову и захваљујем се владики Теодосију на благослову да данас будем овде. Ово је за мене било веома посебно јутро и биће веома посебан дан. За мене је ово посебно важно, јер је ово мој први православни Божић на Косову. То што сам овде, за мене је веома посебно и веома сам захвалан на томе”, рекао је Абот, пожелевши свима још једном срећан Божић.

Божић у Грачаници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У манастирској цркви у Грачаници, божићној литургији нису присуствовали политички представници Срба, ни у косовским ни у институцијама Републике Србије.

А.Ћ.