Božićna poruka Srba iz Gračanice: Neka bude mira i zdravlja

Божић у Грачаници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Божић у Грачаници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Svečano i veselo je širom Kosova i Metohije. Najradosniji hrišćanski praznik se proslavlja u krugu porodice, kao i u kosovsko-metohijskim svetinjama,

Svečano i veselo je širom Kosova i Metohije. Najradosniji hrišćanski praznik se proslavlja u krugu porodice, kao i u kosovsko-metohijskim svetinjama, u crkvama i manastirima. Iz Gračanice stiže jedinstvena božićna poruka: mir i zdravlje za sve ljude sveta. Božićnu liturgiju u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služio je episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

Božićnom liturgijom koju je služio vladika Teodosije i pričešćem, započeo je Božić, najradosniji hrišćanski praznik u Gračanici. Crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice bila je prepuna vernika.

Božić u Gračanici, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Poželeo bih mir u duši pre svega, jer bez toga nema ništa. Mir Božji, Hristos se rodi, puno sreće i zdravlja, a sve ostalo će da dođe kasnije“, kaže Lazar Danić iz Gračanice, očekujući da će sledeće godine da bude više Srba, kako u Gračanici, tako i na čitavom Kosovu i Metohiji.

Dragana Aksić iz Gračanice poručuje da je dosta nemira:

„Neka je svima srećan ovaj dan rođenja našega Gospoda Isusa Hrista, neka Gospod podari zdravlje, mir, kako nama, tako i svuda u svetu. Mira nam treba, puno mira, zato što nam to i ovde i u svetu nedostaje. Želim da svi živimo srećno, jer na ovoj zemaljskoj kugli ima sasvim dovoljno mesta za sve, za sve nacije i za sve ljude“.

Božić u Gračanici, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

U poslanici patrijarha Irineja, podsećanje na kosovski zavet.

„U našem božićnom obraćanju, upućenom našoj vernoj svetosavskoj deci, podsećamo da ne smemo zaboraviti našu Staru Srbiju, Kosovo i Metohiju. Prema toj svetinji treba da se ophodimo kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu – neodvojivim od našeg narodnog bića. Jer, upravo su o tome svojom krvlju svedočili horovi srpskih mučenika i novomučenika svih vekova”, između ostalog se kaže u poslanici koju je pročitao sveštenik Sava Šmigić

Na liturgiji, u jednoj od mnogobrojnih zadužbina kralja Milutina, u Gračanici, bio je i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Prištini, Nikolas Abot.

Božić u Gračanici, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Želim srećan Božić pravoslavnoj zajednici na Kosovu i zahvaljujem se vladiki Teodosiju na blagoslovu da danas budem ovde. Ovo je za mene bilo veoma posebno jutro i biće veoma poseban dan. Za mene je ovo posebno važno, jer je ovo moj prvi pravoslavni Božić na Kosovu. To što sam ovde, za mene je veoma posebno i veoma sam zahvalan na tome”, rekao je Abot, poželevši svima još jednom srećan Božić.

Božić u Gračanici, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

U manastirskoj crkvi u Gračanici, božićnoj liturgiji nisu prisustvovali politički predstavnici Srba, ni u kosovskim ni u institucijama Republike Srbije.

A.Ć.