fbpx

Gračanica za Crnu Goru: Čuvajući naše svetinje, čuvamo svoju veru, identitet i istoriju

Молитвена шетња у знак подршке Србима у Црној Гори, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Молитвена шетња у знак подршке Србима у Црној Гори, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Molitvena šetnja u znak podrške Srbima u Crnoj Gori i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, održana je u Gračanici.

Molitvena šetnja u znak podrške Srbima u Crnoj Gori i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, održana je u Gračanici. Moleban je u porti manastira Gračanica služio episkop raško- prizrenski i kosovsko- metohijski Teodosije.

Nekoliko hiljada Srba okupilo se večeras u Gračanici kako bi dali podršku Mitropoliji crnogorsko- primorskoj, ali i Srbima i Crnogorcima i svima u Crnoj Gori koji su se našli na udaru novog zakona o verskim slobodama. Pre litije, vladika Teodosije je pozvao verni narod da se ponaša onako kako dolikuje svetinji u koju idu i da skup ne koriste za bilo kakve druge svrhe, osim molitvene.

Vladika Teodosije, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Dostojanstveno, na čelu sa sveštenstvom i monaštvom eparhije raško- prizrenske, građani su u litiji prošli ulicama Gračanice. U porti manstira, vladika Teodosije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva je služio moleban.

Obraćajući se prisutnima, vladika raško- prizrenski je sa skupa poslao reči podrške i, kako je rekao, bratske solidarnosti naroda sa Kosova i Metohije, arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu u Crnoj Gori.

Molitvena šetnja u znak podrške Srbima u Crnoj Gori, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Čuvajući svoje svetinje, čuvamo svoju veru, svoj identitet i svoju istoriju. U našim svetinjama, ovaploćena je naša vera i naša nada i zato ih sa tolikom ljubavlju čuvamo i nikome ih ne damo. Možda drugi i ne znaju koliko nama ovde na mučeničkom Kosovu i Metohiji znače naše svetinje i koliko su nam značile u istoriji, a koje su nam ostavili naši sveti preci. One nam posebno znače u ovim godinama nevolja i iskušenja koje prolazimo kako bi očuvali naše narodno jedinstvo i našu rešenost da ostanemo svoji na svome, da ne izgubimo svoje ime, svoju čast i svoje dostojanstvo. Obnavljajući naše porušene svetinje na Kosovu i Metohiji, pokazali smo jasno da se nikada ne smemo odreći onoga što nas je vekovima povezivalo i spajalo. Čuvajući naše svetinje, od kojih posebno sija ova zadužbina svetoga kralja Milutina, mi čuvamo sebe. Duboko greše oni koji mirne molitvene skupove u Crnoj Gori pokušavaju da vide kao političke i kao nacionalističke“, besedio je vladika Teodosije, rekavši da ovo nije ni politički ni stranački skup i pozvavši vlasti Crne Gore da oslušnu glas svoga naroda.

This slideshow requires JavaScript.

„Pravda se može graditi samo na međusobnom poštovanju, a nikako u negiranju onoga što pripada drugima, a ljudska i verska prava su temelj svakog civilizovanog društva“, istakao je episkop raško- prizrenski, izrazivši duboko divljenje monaštvu i sveštenstvi Srpske pravoslavne crkve, kao i vernom narodu u Crnoj Gori.

Molitvenu šetnju je organizovala omladina Gračanice uz podršku episkopa Teodosija.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: