Нови позив Специјалног суда

фото: Facebook

Бивши припадник „ОВК“, Имер Зогај, даће исказ Специјалном суду 21. јануара.

Како је Зогај потврдио путем свог Фејсбук налога, он ће се одазвати позиву да у својству сведока да исказ суду.

Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову, од новембра 2018. године па до данас, испитало је више стотина особа. Према наводима косовских медија, само 250 бивших припадника „ОВК“ је испитано или је позвано на испитивање до краја ове године. У наставку следи листа особа које су јавно саопштиле да су примиле позив за саслушање од стране ове институције:

 1. Гани Геци, бивши посланик ЛДД, испитан је почетком новембра на непознатој локацији на Косову. Како је сам изјавио, биће сведок за пет убистава пред судом у Хагу.
 2. Рустем Мустафа – Реми, бивши командант „Оперативне зоне ОВК“ у Лабу и бивши посланик Скупштине Косова, испитан 14. и 15. јануара у Хагу. Испитиван у својству „осумњиченог сведока“, како је сам рекао. Адвокат – Арианит Коци.
 3. Астрит Шабани, бивши припадник ОВК, је на одслужењу затворске казне од 20 година у затвору у Дубрави, због убиства 4 Рома и једног Албанца. Специјално тужилаштво испитало га је у затвору 8. децембра, како приштински медији преносе, због сумње да је убио једног Србина и двојицу Рома.
 4. Сокољ Добруна, бивши председник „Војног суда Ослободилачке војске Косова“, позван је од Специјалног суда на испитивање 12. децембра у Приштини. Првобитно му, како су приштински медији јавили, није предочено у ком својству ће бити испитан, током испитивања у Хагу 13-14 децембра, видео је, по сопственој изјави да је писало сведок, али да на основу питања која су му постављали, како је рекао, не може да искључи могућност и да буде осумњичен.
 5. Назиф Мехмети, Капетан Дини, бивши „шеф војне полиције ОВК у оперативној зони Лаба“. Позван је од Специјалног суда да се појави на саслушању од 22. до 24. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Адвокат – Тахир Рецај.
 6. Сами Љуштаку, бивши командант ОВК, припадник тзв. „Дреничке групе“. Љуштаку је испитан и 17. јануара у Хагу, „бранио се ћутањем“. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Адвокат – Арианит Коци.
 7. Ремзи Шаља, командант „Црвена Јабука“, „командант специјалне јединице главног штаба ОВК“, позван је на саслушање 17. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Изјавио је да се „неће предати“ нити одговорити на позив. Адвокат- Натаљ Булакај. У међувремену је стигла и нова вест– Шаљи се „губи сваки траг“, а почетком фебруара је Основни суд у Призрену издао међународну потерницу за Шаљом. Шаља је 24. маја ухапшен по налогу Основног суда у Призрену а у складу са оптужницом за ратне злочине против цивилног становништва. Почетком јула осуђен је на 14 година затвора због отмице Албанца који је касније пронађен мртав.
 8. Сафет Суља, пуковник ОВК, део „оперативне зоне Паштрик“, позван од Специјалног суда на саслушање 12. децембра у Приштини. Како је сам изјавио, позван је у својству сведока. Испитан је када и Сокољ Добруна, од 13-14. децембра.
 9. Сабахајдин Цена, бивши „ОВК“ припадник у „оперативној зони Паштрик“, саслушан 14. и 15. јануара у Приштини. Његов адвокат, Махмут Хаљими, изјавио је да је његов клијент испитан у својству осумњиченог.
 10. Суљејман Сељими, бивши главни командант „ОВК“, добио позив за саслушање у Хагу за 9. јануар. Није се одазвао позиву због „нарушеног здравља“, али је потом испитан у Приштини 6. фебруара. Тренутно је на условном отпусту са издржавања затворске казне због почињених ратних злочина против цивилног становништва.
 11. Раимонда Реци, прва припадница ОВК која је добила позив за саслушање од Специјалног суда у Хагу. Позив јој је уручен почетком децембра, и како је навела, речено је да је позвана у својству сведока.
 12. Исмет Тара, познатији као „Командант Хоџа“ примио је позив за саслушање 20. децембра. Тара је испитан у Хагу, у својству осумњиченог 17. фебруара, а испитивање је трајало неколико дана.
 13. Насер Краснићи, бивши командант ОВК за област Паштрик испитиван је два дана у Приштини, саопштио је његов адвокат Фљорин Вертопин 18. јануара.
 14. Назиф Мехмети, бивши шеф војне полиције ОВК у оперативној зони Лаба, испитан је у својству осумњиченог у Приштини 22. и 23. јануара.
 15. Фатон Мехметај, бивши члан ОВК, испитан је 4. фебруара у Хагу. Није познато у ком својству је Мехметај био испитиван.
 16. Махир Хасани, позван на испитивање 11. фебруара у Хагу, јавио је приштински Инсајдери, али је вест демантовао сам Хасани. Међутим, почетком фебруара, адвокатска канцеларија Артана Ћекинија саопштила је да је специјално веће Уставног суда суспендовало налог специјалног тужиоца према г. Хасанију за предају докумената, података, белешки и спецификованих докумената из налога специјалног тужиоца.
 17. Љахи Ибрахимај (Lahi Ibrahimaj) генерал ОВК из Метохије (Dukagjin), потврдио је 11. фебруара да му је уручен позив од стране Специјализованих већа и најавио да ће га тужилац испитати. Одбио је да каже када ће бити испитан и у ком својству.
 18. Исуф Гаши испитан је од стране Канцеларије специјалног тужиоца 20. фебруара у својству сведока.
 19. Пјетер Шаља познатији као „Командант вук“ испитан је у својству осумњиченог у Бриселу. Ову вест саопштио је Шаља 21. фебруара, али тада није прецизирао када је испитан, већ је навео да је био испитан „пре неколико дана“.
 20. Бљерим Кучи, посланик Алијансе за будућност Косова, првобитно је потврдио да ће бити испитан 12. марта. Он је изјавио да ће „испунити своју обавезу“ и одазвати се суду. Кучи није објаснио у ком својству га је позвао Специјални суд, али је затражио од медија да га не контактирају са додатним захтевима. У међувремену, портал Зери је пренео вест да се очекује да Кучи буде испитан у Хагу 7. априла.
 21. Осман Карпузи, бивши припадник ОВК, потврдио је прошлог месеца да је позван на испитивање у Хаг 13. и 14. марта.
 22. Башким Ндрецај, бивши припадник ОВК из Суве Реке 13. марта добио је позив Специјалног суда. Ндрецај је испитан маја и то како је саопштио, у својству осумњиченог. Рекао је и да се бранио ћутањем.
 23. Саљих Љајћи, командант 136. бригаде ОВК, испитан је 14. марта, саопштило је „Удружење ратних ветерана ОВК“ из Пећи, али не и у ком својству је био испитан.
 24. Енвер Шаља, бивши представник ОВК у Немачкој. Позив за саслушање у својству сведока уручен му је управо у Хагу где је боравио заједно са Исметом Таром који је тамо испитиван у својству осумњиченог.
 25. Бивши припадник ОВК којем је у Тирани извађен бубрег, чији идентитет је познат ТВ Кљан Косова, испитан је током марта у канцеларијама ЕУЛЕX-а у Приштини.
 26. Рахим Хашими (Rrahim Hashim), бивши припадник “Делта командних снага” 138. бригаде ОВК, примио је позив Специјалног суда и појавиће се на испитивању 9. априла у Хагу у својству осумњиченог. Хашимија је ухапсила Косовска полиција у мају због сумње да је са организованом криминалном групом починио кривична дела „зеленашење“, „принуда“ и „превара“, међутим, за разлику од четворице ухапшених у акцији „Талас“ којима је одређен притвор, Хашими је одмах по хапшењу ослобођен.
 27. Мендим Дака – Шари (Mendim Daka „Sharri“) бивши командант специјалне јединице „Генералштаба ОВК“, како је пренела Газета Еxпресс 13. маја требало је да путује у Хаг на позив Специјалног суда.
 28. Фљамур Хоти (Flamur Hoti), бивши припадник ОВК, како је сам потврдио, позван је од стране Специјалног суда за 28. мај. Није познато да ли је и у ком својству испитан.
 29. Шукри Буја (Shukri Buja), бивши командант ОВК за зону Неродимља и бивши градоначелник Липљана, како је сам потврдио за Газету Еxпресс, биће испитан у својству осумњиченог за ратне злочине на Косову 17. јула у Хагу.
 30. Рамиз Ћерићин (Ramiz Qeriqin), познат као „командант Лав“, испитан је 9. јула у Приштини у својству осумњиченог, како је сам навео. Медијима је рекао да није могао да путује у Хаг зато што нема пасош јер је на потерници ИНТЕРПОЛ-а, па му је омогућено да буде саслушан у канцеларији ЕУЛЕX-а у Приштини.
 31. Наим Маљоку, саветник косовског премијера, Рамуша Харадинаја и бивши начелник Ослободилачке војске Косова, саопштио је 10. јула да је у Хаг позван у својству сведока.
 32. Рамуш Харадинај, који је у том тренутку вршио функцију премијера, саопштио је 19. јула да је добио позив за испитивање од Канцеларије специјалног тужиоца и да ће се у Хагу појавити у својству осумњиченог због чега је поднео оставку на функцију премијера. Харадинај је био испитан у Хагу 24. јула.
 33. Бисљим Зурапи (Bislim Zyrapi), саветник председника Косова и истовремено бивши начелник штаба ОВК, позван је од стране Специјалног суда у својству осумњиченог. Саслушање је, како је сам потврдио за косовске медије, заказано за 4. август.
 34. Сокољ Башотен (Sokol Bashotën), као и група бивших припадника ОВК из Призрена, биће саслушана у Хагу, потврдио је за Инсајдери председник бивших припадника ОВК, Хисни Гуцати (Hysni Gucati). Датум заказаног испитивања, за сада није познат.
 35. Јакуп Краснићи, бивши председник косовске скупштине, испитивање је било заказано за 24. јул, није саопштио у ком својству ће бити испитан.
 36. Миљаим Зека, посланик у косовској скупштини, два пута је већ био испитан од стране Специјалног суда, потврдио је он. Како је сам навео, испитан је у вези са случајевима убиства Ахмета Краснићија, Растина Кићине, али и још једном случају о затворенику који је рекао да му је Зека „спасио живот у затвору ОВК у Албанији“.
 37. Авди Ибрахими, припадник „ОВК“ „Бригаде Паштрик“, позван је да да исказ 2. октобра, али није саопштио у ком својству ће бити испитан.
 38. Један припадник „ОВК“ из „Бригаде Паштрик“ је добио позив за испитивање прошле недеље. Желео је да остане анониман, а о његовом позиву је јавност обавестило Удружење ветерана „ОВК“. Није саопштено у ком својству ће бити испитан.
 39. Новинар Нухи Битићи саопштио је крајем јула да га је испитао специјални тужилац, али није предочио где, нити у ком својству је испитан.
 40. Тиме Кадријај, посланицу у косовској скупштини, која је током рата служила у ОВК као војни лекар у зони Дукађини (Метохија), контактирао је Специјални суд и у Хагу би требало да се појави 18. септембра, у својству сведока.
 41. Риљинд Бериша, службеник косовског Министарства правде, позив је добио 18. јула. Испитиван је два дана за редом од стране тужиоца Специјалног суда у Хагу. Бериша је током рата на Косову имао само осам година. Како су пренели косовски медији, позивајући се на незваничне изворе. Бериша није осумњичен због злочина у рату, већ је испитиван због наводног „цурења осетљивих информација“ из Канцеларије за заштиту потенцијално оптужених од стране Специјалног суда при косовском министарству правде где и ради. Косовско МП, међутим, тврди да је Бериша био позван да говори о мандату канцеларије у којој ради.
 42. Сафете Хадерђонај, бивша посланица странке ПДК, добила је позив 4. септембра и појавила се 19. септембра пред Специјалним судом у Хагу у својству сведока. Саслушана је у вези са својим учешћем у рату у периоду од 01. јануара 1998. до 31. јануара 2000. године. После испитивања нису познати остали детаљи.
 43. Љуљзим Кабаши, кандидат за посланика за изборе 2019. из ААК из Призрена, позван је од стране Специјалног суда у својству сведока, а како преносе косовски медији, планирано је да буде испитан 24. септембра, али је то промењено за 25. Он је 24. и отпутовао у Хаг, додавши да ће бити испитан у својству сведока.
 44. Сокољ Башота, председник огранка ПДК у Клини, испитан је 18. септембра у Хагу, како је сам признао, у својству осумњиченог. Према његовим речима, Специјални суд му је понудио споразум „који би био повољан за њега, али лош по ОВК“.
 45. Петрит Бојаџиу, бивши припадник ОВК и тренутни капетан Генералштаба КБС, позван је да у Хагу сведочи 25. септембра, али није познато у ком својству.
 46. Мехмет Суљај, бивши припадник 128. бригаде ОВК, у оперативној зони Паштрик позван на саслушање 27. септембра у својству сведока.
 47. Бесим Бајрами, бивши припадник ОВК из села Дреоц у Ораховцу примио је позив на испитивање крајем октобра, у својству сведока.
 48. Фадиљ Бека, некадашњи лекар ОВК у региону Дренице и посланик ПДК у Скупштини Косова, добио је позив за саслушање од стране специјалног суда 14. октобра. Позван је у својству сведока.
 49. Фатмир Сопина, бивши припадник ОВК и председник огранка Приштине, позван је у Хаг али није познато у ком својству.
 50. Сејди Весељин, ветеран ОВК, позван је у Хаг, није познато у ком својству и када ће бити испитан.
 51. Абељард Тахири, одлазећи Министар правде позван је у Хаг на испитивање у својству сведока. Тахири није учествовао у рату, већ је позван, како је саопштио, због нејасноћа које су се појавиле у његовој комуникацији са Специјалним судом.
 52. Саљих Мустафа, бивши старешина у оперативној зони Лаб, није саопштено кад ће бити испитан нити у ком својству.
 53. Кадри Кастрати, бивши командант Косовских безбедносних снага, испитивање заказано за почетак новембра, није познато у ком својству ће бити испитан
 54. Нуредим Ибиши-Љека, старешина у „оперативној зони Лаб“, открио је да ће бити испитан средином новембра, али не и у ком својству.
 55. Гани Краснићи, кандидат за посланика Самоопредељења (ЛВВ) на последњим косовским парламентарним изборима, позван у својству сведока, 11. и 12 новембра биће испитан у Хагу.
 56. Дритон Љајћи, директор Канцеларије за заштиту потенцијално оптужених од стране Специјалног суда, иако медији наводе да је испитиван три дана заредом у својству осумњиченог због одавања службене тајне, његов адвокат је навео да је испитан 17. октобра и да је дао изјаву којом је објаснио своју и функцију канцеларије којом руководи.
 57. Наим Мифтари, бивши високи старешина ОВК и агент КИА-е (Косовска обавештајна агенција) позван је од стране Специјалног тужилаштва у Хагу на саслушање следеће недеље. Мифтарија ће, према његовим речима, хашки истражитељи испитивати три дана заредом у својству сведока а све време ће га „надгледати“ његов британски адвокат.
 58. Азем Суља, бивши припадник ОВК и један од оснивача ове формације, добио је позив за Хаг. Није познато у ком својству нити када ће бити испитан.
 59. Исни Киљај, председник огранка ПДК у Малишеву, нема информација ни када ће бити саслушан нити у ком својству.
 60. Ибрахим Гаши, припадник ОВК и бивши ректор УП, потврдио је да је средином октобра примио позив Канцеларије специјалног тужиоца.
 61. Јатулах Краснићи (Jatullah Krasniqi), бивши припадник „ОВК“ из Призрена, позван је да 29. октобра да исказ Специјалном суду.
 62. Фазљи Бехрами (Fazli Behrami) из Србице, члан Бригаде 113 „Муј Краснићи“ у оперативној зони Дреница појавиће се пред Специјалним судом. За сада није познат датум нити у ком својству ће дати исказ.
 63. Шабан Суља (Shaban Syla) који је осуђен за покушај убиства Адема Саљихаја (Adem Salihaj) у случају Блаце 2, даће исказ Специјалном суду, саопштио је председник ветерана ОВК. Суља је демантовао да је примио позив.
 64. Смајљ Љатифи (Smajl Latifi), актуелни градоначелник Ораховца, позван је у Хаг. Нема информација о датуму нити у ком својству ће бити испитан.
 65. Миљаим Љатифи (Milaim Latifi) који је био надређени у ТМК (Косовском заштитном корпусу) појавиће се пред Специјалним судом, није познато када и ком својству.
 66. Ељми Битићи бивши припадник ОВК из Призрена. Како је сам потврдио, биће испитан 31. октобра у 9 сати у Приштини.
 67. Зенељ Шаља бивши припадник ОВК из Србице, биће испитан 5. новембра у Приштини, није познато у ком својству.
 68. Џевдет Кељменди, припадник „Црних орлова“ јединице ОВК из зоне „Дукађини“, биће испитан 25. новембра у Хагу.
 69. Кадри Весељи, један од оснивача ОВК и председник ПДК, позван је на испитивање од стране Специјалног суда. Саопштио је да ће отпутовати у Хаг 4. децембра. За сада није познато у ком својству ће бити саслушан.
 70. Шпенд Мађуни, донедавни шеф Косовске обавештајне агенције, према наводима портала Газета Еxпресс, биће испитан због наводног цурења осетљивих информација из КИА-е, а у вези са Специјалним судом. Мађуни није био члан ОВК.
 71. Рамиз Ладровци, градоначелник Глоговца, позван је на испитивање од стране Специјалног суда у својству сведока и у Хаг ће отпутовати 19. децембра.
 72. Сељим Краснићи, бивши припадник ОВК из Призрена појавиће се пред Специјалним тужилаштвом.
 73. Бивши припадник ОВК, Хаљиљ Ћадраку (Halil Çadraku), појавиће се пред Специјалним тужилаштвом у Хагу 11. децембра, открила је, његова супруга, Пака Гаши (Peka Gashi).
 74. Дурмиш Гаши, заменик команданта за везу 124. бригаде Гани Пачаризи из Ораховца потврдио је лично да је добио позив Специјалног тужилаштва. Није познато у ком ће својству бити испитан.
 75. Џавит Елшани, бивши припадник ОВК, позван је у својству сведока. Није познато и када ће бити испитан.
 76. Реџеп Сељими (Rexhep Selimi), посланик Самоопредељења, потврдио је 10. новембра да му је уручен позив Специјалног суда, као и да ће бити позван у својству осумњиченог. Саслушање му је заказано за следећу недељу у Холандији.
 77. Сељим Морина из Ландовице код Призрена, бивши припадник ОВК, добио је позив Специјалног тужилаштва. Није познато када и у ком својству ће бити испитан.
 78. Шефћет Бучај, бивши припадник ОВК из зоне Паштрика примио је позив Специјалног суда у новембру, потврдио је председник Удружења ратних ветерана „ОВК“, Хисни Гуцати.
 79. Гани Краснићи, кандидат за посланика Самоопредељења биће испитан у Хагу у својству сведока, јавили су у првој половини новембра косовски медији.
 80. Фитим Сељими, шеф сектора за здравство „ОВК“, позван је да у Хагу да исказ 12. децембра у својству осумњиченог.
 81. Демуш Лаци, бивши припадник „ОВК“, потврдио је путем Фејсбук налога да је добио позив суда у новембру, не наводећи даље детаље.
 82. Самидин Џезаирин (Samidin Xhezairin) из Призрена, бивши припадник „ОВК“, познатији као „командант Хоџа“, позван је од стране Специјалног суда, за сада није познато у ком својству и када ће бити испитан.
 83. Сејди Бериша, бивши припадник 122. бригаде „оперативне зоне Паштрик“ из села Кијево у близини Малишева, добио је позив Специјалног суда. Није познато у ком својству и када ће Бериша бити испитан.
 84. Позив је стигао и Незвату Крејзију из Суве Реке, бившем припаднику ОВК из „оперативне зоне Паштрик“.
 85. Нехат Баша, бивши припадник ОВК позван је од стране Специјалног суда. Није познато када и у ком својству ће бити испитан.
 86. Аљуш Шаља, отац министра трговине у оставци, Ендрита Шаље, и одборник ААК навео је средином децембра да ће бити испитан у својству сведока, али није познато када.
 87. Зафир Бериша, бивши посланик НИСМА-е, потврдио је средином децембра да је примио позив за саслушање, али није навео ни када ће бити саслушан, нити у ком својству ће бити саслушан.
 88. Брахим Мехметај, председник огранка ААК у Приштини и директор одељења за имовину у Општини Приштина, потврдио је 18. децембра 2019, да је добио позив да да исказ Специјалном тужилаштву у својству осумњиченог. Није потврдио када ће сведочити и да ли ће се одазвати.
 89. Сабит Геци, бивши командант „ОВК“ позван је у Хагу, али није познато када и у ком својству ће бити испитан.
 90. Агрон Љимани, (Agron Limani) саопштио је 7. јануара 2020. да ће се појавити пред Специјалним судом. Како је јавио БИРН, пред Специјалним тужилаштвом у Хагу појавиће се у својству сведока.
 91. Ферат Шаља, посланик ПДК и бивши припадник ОВК, потврдио је да ће се 5. фебруара појавити пред Специјалним судом.
Извор: КоССев