fbpx

Dvogodišnjica ubistva Olivera Ivanovića: Po 2 pomena u Mitrovici i Beogradu

Фото: КоССев

Фото: КоССев


Danas se navršava dve godine od atentata na Olivera Ivanovića. Ubistvo jednog od najistaknutijih političkih predstavnika kosovskih Srba

Danas se navršava dve godine od atentata na Olivera Ivanovića. Ubistvo jednog od najistaknutijih političkih predstavnika kosovskih Srba januara 2018. uzdrmalo je srpsku zajednicu na Kosovu, a danas je pomen u njegovu čast povod za podele.

U Kosovskoj Mitrovici dve komemoracije

Ispred stranačkih prostorija GI SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice, danas će se održati dve komemoracije povodom ubistva Ivanovića. Prvu komemoraciju u 10 časova, održaće GI SDP. Poziv za ovu komemoraciju stigao je sa adrese ove građanske inicijative koju predvodi Ksenija Božović, Ivanovićeva dugogodišnja koleginica i prijateljica. Ona je pred kosovske izbore u oktobru priključila inicijativu koju je nekada vodio Ivanović dojučerašnjem političkom rivalu – Srpskoj listi, koja je vodila medijsku diskreditaciju Olivera Ivanovića u mesecima pred ubistvo.

Sat vremena kasnije na istom mestu okupiće se deo porodice i prijatelja Ivanovića, kao i deo članova GI SDP koji nisu odobrili odluku Ksenije Božović da nastupi zajedno sa Srpskom listom.

I u Beogradu dva pomena

Dva pomena Ivanoviću biće održana i u Beogradu.

Na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana gde je Ivanović i sahranjen 18. januara, pomen će biti organizovan u 11 časova, potvrdio je za KoSSev brat Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović.

S druge strane, kako je u vladi Srbije najavila Ivanovićeva nevenčana supruga, Milena Popović, pomen koji ona organizuje održaće se u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, u 8:15, vreme kada je u Ivanovića pucano.

I udruženje „1od5miliona“ najavilo je da će u subotu, 18. januara organizovati novi protest u Beogradu koji će biti posvećen „ubijenom lideru opozicije na Kosovu i Metohiji Oliveru Ivanoviću“. Prethodno je prvi protest „1od5miliona“ održan prošlog januara, na gosišnjicu ubistva lidera GI SDP.

Oliver Ivanović ubijen 16. januara 2018. ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa, tri meseca nakon lokalnih izbora u kojima je medijski i politički označen kao izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ispraćen velikim brojem građana, bez komemorativne sednice lokalne skupštine čiji je odbornik kratko pred smrt bio.

Ivanovićevo ubistvo istražuje srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali i kosovsko Specijalno tužilaštvo. Za sada su optužnicu podigli samo kosovski istražni organi, i to početkom decembra 2019. dok je TOK i dalje u predistražnom postupku.

Na optužnici kosovskog Specijalnog tužilaštva nalazi se šest osoba, a u vezi sa umešanošću u ubistvo Ivanovića traga se za još (najmanje) tri osobe za kojima je raspisana poternica, među kojima su imena potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, Ž.B – za kojeg je rečeno da se radi o visokom policijskom zvaničniku sa Severa Željku Bojiću i biznismena Zvonka Veselinovića.

Šta je u Vladi Srbije rekla Milena Popović za Kosovo online, a potom i Ksenija Božović u Kosovskoj Mitrovici, u video filmovima ispod:

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: