ИЛАРИОН: ЗАБЛАГОДАРИМО БОГУ КОЈИ НАС ЈЕ ПРИМИО У СВОЈ ЖИВОТ, У СВОЈ ДОМ

архимандрит Иларион, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Традиционалним поздравом: „Бог се јави“, игуман манастира Драганац отац Иларион поздравио је више од стотину верника који су данас присустовали литургији служаној у част једног од највећих хришћанских празника Богојављења.
Иларион је позвао присутне да заблагодаримо богу који нас је примио у свој живот, у свој дом.

„Поставља нам трпезу да једемо, чисти нас, омива нас, брине о нама, даје нам као отац који нас воли све што нам је потребно“, поручио је отац Иларион.

По његовим речима, ми, нажалост, нисмо свесни дара који нам је дат, нисмо свесни да смо омивени и очишћени, да су нам отворена врата у вечни живот.
„Нисмо свесни да оно што сада доживљавамо да је заправо живот самога господа Христа страдалог и васкрслог, претходно крштеног, вазнесеног на небеса, који седи са десне стране оца и који нам у светој литургији долази у сусрет. Сећајмо се тога и чистимо свој ум. Као што смо се крштењем очистили греха, тако треба, уз благодати божје, која нас је осенила и водокрштење, да свакога дана чистимо своје помисли и да имамо само једну мисао: све наше силе животне да буду усмерене само на господа Исуса Христа, јер у њему је сва пуноћа божанства телесног. У њему је све што нам је потребно, а то можемо да видимо само ако имамо духа светог“, рекао је у беседи отац Иларион.

Литургији у манастиру Драганац присустовало је више од стотину верника, а девет српских породица из Косовског Поморавља пријавило се „кумство“ ове године, у чијим ће се домовима налазити часни крст, доносећи мир, љубав и срећу свим укућанима.

Извор: РТВ Пулс