Ричард Гренел: Нисам дошао због формирања владе, већ због економског развоја

Ричард Гренел, Специјални изасланик Доналда Трампа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Специјални изасланик Доналда Трампа Ричард Гренел, после кашњења на синоћну вечеру са Хашимом Тачијем, јутрос је пре заказаног времена стигао у седиште Покрета Самоопредељење. После састанка који је трајао око пола сата, рекао је да је питао Куртија докле се стигло са формирањем владе. Пошто је добио одговор да тај процес не зависи од њега (од Куртија), Гренел истиче да даље није желео да разговара о тој теми.

„Било ми је задовољство поново да сретнем Куртија. Проблем формирања владе није мој проблем и нисам заинтересован да улазим у то и све то ми посматрамо са стране. Две ствари морам рећи, рекао сам Куртију да земље попут Британије и Немачке су имале збркане коалиционе сукобе кад су покушавали да оформе владу. Рекао сам му да ми само посматрамо и да ми немамо пса за овај сукоб, фигуративно говорећи. Ми посматрамо шта ће се десити. Охрабрујемо га да поштује закон, као што сви остали поштују”, рекао је Гренел, поручивши да је развој економије најважнији, као и отварање радних места, а да би се економија у региону развијала, потребно је укинути таксе.

Аљбин Курти није испратио Ричарда Гренела и америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета до капије на којој се вијори албанска застава. Али, у седишту Демократског савеза Косова, где је Гренел отишао после састанка са мандатором нове косовске владе, то су учинили Иса Мустафа и Вјоса Османи. Међутим, бројним новинарским екипама се опет обратио само Гренел.

Ричард Гренел, Специјални изасланик Доналда Трампа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Са Исом Мустафом и његовим сарадницима сам поделио своју визију тачке до које треба ускоро да дођемо, а у којој ће таксе бити укинуте и у којој ће Србија одустати од кампање против признања“, истакао је Гренел, поновивши да није на Косову због формирања нове владе.

Специјални изасланик америчког председника Трампа, на Косово није дошао сам. Са њим је био изаменик помоћника америчког државног секретара, Џорган Ендрјуз. Ендрјуз је разговарао са представницима цивилног сектора и послао своју поруку.

“Косово неће имати сталну помоћ Сједињених Америчких Држава. То зависи од политичке воље, али и од тога колико ће грађана Косова имати владавину закона у земљи”, казао је Ендрјуз.

После посете Приштини, Ричард Гренел путује у Београд.


У јутрошњем обраћању новинарима испред зграде америчке амбасаде у Приштини, Ричард Гренел је још једном похвалио најаву отварања авио линије између Београда и Приштине, рекавши да су то тражили косовски бизнисмени.

А.Ћ.