fbpx

Ričard Grenel: Nisam došao zbog formiranja vlade, već zbog ekonomskog razvoja

Ричард Гренел, Специјални изасланик Доналда Трампа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ричард Гренел, Специјални изасланик Доналда Трампа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Specijalni izaslanik Donalda Trampa Ričard Grenel, posle kašnjenja na sinoćnu večeru sa Hašimom Tačijem, jutros je pre zakazanog vremena stigao

Specijalni izaslanik Donalda Trampa Ričard Grenel, posle kašnjenja na sinoćnu večeru sa Hašimom Tačijem, jutros je pre zakazanog vremena stigao u sedište Pokreta Samoopredeljenje. Posle sastanka koji je trajao oko pola sata, rekao je da je pitao Kurtija dokle se stiglo sa formiranjem vlade. Pošto je dobio odgovor da taj proces ne zavisi od njega (od Kurtija), Grenel ističe da dalje nije želeo da razgovara o toj temi.

„Bilo mi je zadovoljstvo ponovo da sretnem Kurtija. Problem formiranja vlade nije moj problem i nisam zainteresovan da ulazim u to i sve to mi posmatramo sa strane. Dve stvari moram reći, rekao sam Kurtiju da zemlje poput Britanije i Nemačke su imale zbrkane koalicione sukobe kad su pokušavali da oforme vladu. Rekao sam mu da mi samo posmatramo i da mi nemamo psa za ovaj sukob, figurativno govoreći. Mi posmatramo šta će se desiti. Ohrabrujemo ga da poštuje zakon, kao što svi ostali poštuju”, rekao je Grenel, poručivši da je razvoj ekonomije najvažniji, kao i otvaranje radnih mesta, a da bi se ekonomija u regionu razvijala, potrebno je ukinuti takse.

Aljbin Kurti nije ispratio Ričarda Grenela i američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta do kapije na kojoj se vijori albanska zastava. Ali, u sedištu Demokratskog saveza Kosova, gde je Grenel otišao posle sastanka sa mandatorom nove kosovske vlade, to su učinili Isa Mustafa i Vjosa Osmani. Međutim, brojnim novinarskim ekipama se opet obratio samo Grenel.

Ričard Grenel, Specijalni izaslanik Donalda Trampa, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Sa Isom Mustafom i njegovim saradnicima sam podelio svoju viziju tačke do koje treba uskoro da dođemo, a u kojoj će takse biti ukinute i u kojoj će Srbija odustati od kampanje protiv priznanja“, istakao je Grenel, ponovivši da nije na Kosovu zbog formiranja nove vlade.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Trampa, na Kosovo nije došao sam. Sa njim je bio izamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Džorgan Endrjuz. Endrjuz je razgovarao sa predstavnicima civilnog sektora i poslao svoju poruku.

“Kosovo neće imati stalnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država. To zavisi od političke volje, ali i od toga koliko će građana Kosova imati vladavinu zakona u zemlji”, kazao je Endrjuz.

Posle posete Prištini, Ričard Grenel putuje u Beograd.


U jutrošnjem obraćanju novinarima ispred zgrade američke ambasade u Prištini, Ričard Grenel je još jednom pohvalio najavu otvaranja avio linije između Beograda i Prištine, rekavši da su to tražili kosovski biznismeni.

A.Ć.
%d bloggers like this: