Savindan 2014: Hapšenje i početak agonije porodice Ivanović

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


„Isto je bio Savindan…i isto je bio ponedeljak. Bio je to samo početak agonije, iako smo u tom trenutku mislili da je to najgore što nam se može desiti.

„Isto je bio Savindan…i isto je bio ponedeljak. Bio je to samo početak agonije, iako smo u tom trenutku mislili da je to najgore što nam se može desiti. Samo neka prođe januar“, podsetila je danas na 2014. godinu i hapšenje Olivera Ivanović, negova sestra Nataša.

Uhapšen je kao kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice tokom 3. kruga predizborne kampanje, deset dana nakon što je u istoj kampanji ubijen još jedan kandidat za gradonačelnika, inače Ivanovićev kum, Dimitrije Janićijević.

Sudbinu Ivanovića i Janićijevića vezaće još jedan tragičan događaj. Na četvorogodišnjicu ubistva Janićijevića, biće ubijen i Ivanović. Oba ubistva su za sada bez sudskog epiloga, ali se ove godine očekuje potvršivanje optužnice i početak suđenja osumnjičenim za ubistvo Ivanovića.

Oliveru Ivanoviću suđeno je za ratne zločine u sudskom procesu koji je vodilo sudsko veće EULEX-a, a pred kojim je i osuđen na devet godina zatvora. Nakon žalbe koju je uložila odbrana, za deo optužnice iz 2000., potvrđena oslobađajuća presuda koju je prethodno doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, dok je naloženo novo suđenje za deo optužnice koji se odnosi na dela iz 1999.

U ponovljenom sudskom procesu dozvoljeno mu je da se brani sa slobode i to nakon što je u pritvoru proveo nešto više od tri godine.

„Sveti Sava mogao bi biti odličan datum da okončaju ovo moje mučenje, ali nisam siguran da će se to stvarno i desiti. Naučio sam se da čekam i budem strpljiv,“ kazao je Ivanović 27. januara 2017, mesec dana pred izlazak iz pritvora u intervjuu za Politiku.

Sudski postupak protiv Ivanovića nije okončan, budući da je manje od godinu dana od izlaska iz pritvora na njega izvršen atentat ispred stranačkih prostorija GI SDP koju je predvodio.

Ocena koju je njegov advokat Nebojša Vlajić više puta izneo, je da se ponovljeno sušenje pred EULEX-om bližilo neminovnom brodolomu misije EULEX-a, te trenutku kada bi neko morao da da odgovore zašto je nevin čovek uhapšen i u pritvoru proveo tri godine, čak i bio osuđen.

U javnosti, uključujući i značajan deo međunarodne, pre svega onih koji su sarađivali sa Ivanovićem tokom godina, ostao je preovlađujući utisak da se radilo o nepravednom, odnosno politički montiranom procesu, što je i sam Ivanović govorio od prvog dana svog pritvora.

Izvor: KoSSev