Bahtiri: LDK da bude fleksibilnija, povratak na stanje pre 26. decembra nije ni moguće ni razumno

Иса Мустафа и Аљбен Курти

„Kosovo nema vremena za političko inaćenje i eksperimentisanje sa pozicijama ostavkama i novim imenovanjima“,

„Kosovo nema vremena za političko inaćenje i eksperimentisanje sa pozicijama ostavkama i novim imenovanjima“, poručio je danas putem Fejsbuka gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri.

Bahtiri, koji se Samoopredeljenju (LVV) pridružio neposredno pre oktobarskih parlamentarnih izbora, ovu poruku uputio je potencijalnim koalicionim partnerima LVV, LDK, par sati nakon sastanka predsedništva ove stranke nakon kog je potpredsednik LDK, Ljutfi Haziri, poručio da ova stranka ne odustaje od zahteva da u eventualnom koalicionom dogovoru sa LVV, pozicija predsednika skupštine, pripadne LDK.

„Ostalo je malo vremena da se izglasa Kurtijeva vlada. Pozivam LDK da postanu fleksibilniji kada je postizanje sporazuma o zajedničkom upravljanju u pitanju“, napisao je on, dodajući da povratak na 26. decembar nije moguć, ni razuman.

Ovog datuma, održana je konstitutivna sednica Skupštine Kosova na kojoj je za predsedavajućeg skupštine, umesto, kako je LDK očekivao njihovog kandidata, Aljbin Kurti za predsedavajućeg najvišeg zakonodavnog tela predložio potpredsednika svoje stranke, Glauka Konjufcu.

Tada je LDK optužio LVV da su načinili jednostran potez čije poništavanje traže kao uslov za postizanje koalicionog dogovora. LDK od LVV očekuje da Konjufca podnese ostavku na mesto predsedavajućeg, kako bi njihov kandidat bio izabran na ovu poziciju. S druge strane, kao kompromis predlažu da nakon što početkom 2021. za predsednika Kosova bude odabran kandidat LDK, mesto predsedavajućeg skupštine „vrate“ LVV.

Izvor: KoSSev