Gazeta Express: Glauka Konjufcu će na poziciji predsednika skupštine zameniti Vjosa Osmani

Глаук Коњуфца, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Глаук Коњуфца, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Razmirice oko mesta predsedavajućeg skupštine koja su kočile pregovore LDK i LVV, prevaziđene su, tvrdi Gazeta Express, pozivajući se na svoje izvore.

Razmirice oko mesta predsedavajućeg skupštine koja su kočile pregovore LDK i LVV, prevaziđene su, tvrdi Gazeta Express, pozivajući se na svoje izvore. Trenutni predsednik skupštine Kosova, povućiće se sa ovog mesta u korist kandidatkinje LDK, Vjose Osmani.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova, održanoj krajem decembra, za predsedavajućeg Skupštine Kosova, umesto, iako je LDK očekivao njihovog kandidata, Aljbin Kurti predložio je potpredsednika svoje stranke, Glauka Konjufcu.

Tada je LDK optužio LVV da su načinili jednostran potez čije poništavanje su tražili kao uslov za postizanje koalicionog dogovora. LDK je od LVV očekivao da Konjufca podnese ostavku na mesto predsedavajućeg, kako bi njihov kandidat bio izabran na ovu poziciju. S druge strane, kao kompromis predlažu da nakon što početkom 2021. za predsednika Kosova bude odabran kandidat LDK, mesto predsedavajućeg skupštine „vrate“ LVV.

Vjosa Osmani (Demokratski savez Kosova), foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn


Deo ovih zahteva je uvažen, tvrdi Gazeta Express, zbog čega će „koalicija nade“ biti formirana nakon 118 dana pregovora.

Glauk Konjufca će se povući sa mesta predsedavajućeg i dobiti ministarsko mesto, dok će Vjosa Osmani biti izabrana za predsednicu Skupštine Kosova. Pitanje kosovskog predsednika biće dogovoreno naknadno, navodni je dogovor dve stranke.

Slična saznanja prenosi i KTV, takođe se pozivajući na izvore bliske dvema partijama – Glauk Konjufca će podneti ostavku, navode.

Navodnih saznanja o ostavci Konjufce bilo je i sredinom prošle nedelje, ali je LVV to ubrzo demantovao.

Glauk Konjufca je juče nakon sednice Predsedništva skupštine, na pitanje medija da li će podneti ostavku, rekao da „nije vreme za ostavke“.

Izvor: KoSSev