Amerika otkazuje ulaganja na Kosovu dok se ne ukinu takse

Ричард Гренел, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ричард Гренел, Специјални изасланик Доналда Трампа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

SAD su odlučile da otkažu sve glavne investicione projekte na Kosovu dok kosovska vlada ne bude ukinula takse na srpsku robu,

SAD su odlučile da otkažu sve glavne investicione projekte na Kosovu dok kosovska vlada ne bude ukinula takse na srpsku robu, upravo je javio RTK pozivajući se na svoje izvore.

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel koji je ujedno i specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Kosova i Srbije danas je imao “jasnu i oštru komunikaciju” sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Skupštine, Vjosom Osmani, kojima je „jasno stavio do znanja“, da su SAD spremne da investiraju milione na Kosovu ako se taksa otkloni.

„Međutim SAD će otkazati sve projekte dok vlada ne bude uklonila takse i odustala od planova za uklanjanje reciprociteta“, javlja RTK.

Grenel je takođe bio jasan i na Tviteru poručivši da se takse moraju ukinuti kako bi bilo investicija. To je osnovno, poručio je Grenel, retvitujući istovremeno poruku Petrita Seljimija:

„Dalje investicije na Kosovu od strane korporacije milenijumskog izazova planirane su u budžetu Donalda Trampa. Očekuje se da kompaktni sporazum obezbedi veliki podsticaj za energetsku infrastrukturu i omogući javno privatna partnerstva za ekonomski rast Kosova“, stoji u poruci Seljimija.

Grenel je nakon formiranja kosovske vlade imao jasnu poruku da od novih predstavnika vlasti očekuje da će ukinuti takse.

EU nema jasan stav po pitanju reciprociteta

Za razliku od SAD, koje se protive reciprocitetu koji je najavio kosovski premijer Aljbin Kurti, Evropska unija nije odlučno protiv.

„Za ponovno pokretanje dijaloga potrebno je potpuno poverenje dveju država, treba napustiti jednostrane akcije poput tarifa i kampanja priznavanja“, rekao je za Gazetu Express portparol Evropske unije, Peter Stano.

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, još uvek nema jasan stav po pitanju reciprociteta koji je najavio kosovski premijer Aljbin Kurti, piše Gazeta.

Izvor: KoSSev