Фестивал изворних песама у част Маре Ђорђевић и Јордана Николића у Грачаници и Београду

У част извођача народних песама Маре Ђорђевић и Јордана Николића, Удружење естрадних уметника и изводача КиМ и Дом културе „Грачаница“ организују Фестивал изворних песама у Грачаници и у Београду. Први део фестивала биће одржан 10. марта у Дому културе „Грачаница“ у 20 сати, други део биће одржан 23. марта у Центру за културу“Влада Дивљан“ у Београду с почетком у 20 часова. Оба концерта су хуманитарног карактера.

На фестивалу ће певати млади вокални солисти који на Косову и Метохији чувају и негују традицију изворне песме. Они ће се публици представити, осим песмама Јордана Николића и Маре Ђорђевић, и песмама које су записивали етномузиколози на просторима Косова и Метохије. Гости Фестивала биће: Мерима Његомир, Марија Перић, Ранко Шемић, Раша Павловић и Снежана Билибајкић. Извођаче ће пратити Народни ансамбл РТС-а под управом Синише Вићентијевића. Покровитељ фестивала је Канцеларија за КиМ Владе Републике Србије, а одржавање фестивала су помогли и: Савез естрадних уметника и изводача Србије, Скупштина града Приштине, Опстина Грачаница, Привредна комора Србије, ЈП Електрокосмет – Приштина, Синдикат Јавног предузећа Површински копови Косово – Обилић, као и Удружење зена „Авенија“ из Лапљег Села.

Мара Ђорђевић се у музичким круговима сматра једном од најбољих, ако не и најбољом извођачицом песама са Косова и Метохије, јужне Србије и Македоније. Њена породица води порекло из Ђаковице, док је Јордан Николић из Призрена, а такође је изводио песме са простора југа Србије и Косова и Метохије. И Мара Ђорђевић и Јордан Николић су били солисти Радио Приштине и Радио Београда.

А.М.