Коњуфца предлаже повлачење још 7 амбасадора, међу њима и Читаку

Гљаук Коњуфца, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Косовски министар спољних послова, који долази из редова Самоопредељења, Гљаук Коњуфца (Glauk Konjufca), предложио је повлачење седам амбасадора, укључујући и најпознатију од њих – Вљору Читаку (Vlora Çitaku).

Осим Читаку, која се налази у САД-у, ту су још Едон Цана, који се налази у Бугарској, Љирим Грајћевци (Lirim Grajqevci) – у Хагу, Шпенд Калаба (Shpend Kallaba) у Мађарској, Мимоза Ахметај – шеф косовске мисије у Савету Европе, Иљбер Хиса (Ylber Hysa) у Скопљу и Рамадан Авдиу. шеф косовског конзулата у Женеви.

У објави преко своје Фејсбук странице, Коњуфца је навео да се од почетка залагао за „упостављање реда и закона у министарству спољних псолова, као и у Дијаспори“, те да је једна од мера, како каже, повлачење, оних косовских дипломата који су завршили свој четворогодишњи мандат.

Канцеларија косовског председника огласила се поводом најаве Коњуфце о предлогу за повлачење седам министара.
Наводе да још увек нису примили такав предлог, али и да је именовање и разрешење амбасадора ексклузивно право председника по косовском Уставу.
Међутим, уколико ови предлози стигну на адресу председништва Хашим Тачи ће их размотрити, наводи се у саопштењу канцеларије косовског председника које преноси Коха.

Коњуфца је претходно, крајем фебруара донео одлуку о отпуштању 14 конзула због, како је тада саопштено „незаконитих одлука о именовању“. Његов шеф кабинета, Крешник Ахмети, је истог дана најавио нова отпуштања у косовској дипломатији, али и да ће ове одлуке бити донете „опрезно и благовремено“.

Читаку се, заједно са Тачијем, недавно нашла усред скандала, када је Тачи, позивајући се на њу, објавио вест да је Јамајка признала Косово, што је одмах затим министарка спољних послова ове државе демантовала. Посланица Самоопредељења Фиторе Пацоли је потом затражила и оставку Читаку, а Читаку је у међувремену објаснила да је дала стриктна упутства да усмена нота није још увек стигла и да се вест не објављује

Покрет Самоопредељење је током претходних година снажно критиковао косовску дипломатију, посебно од када је Србија започела са кампањом одпризнавања.

Извор: КоССев