Курти Београду: Србија да заустави ову офанзиву и да се одрекне деструктивне политике према Косову

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

На „моју добру вољу за делимичним укидањем такси на сировине увезене из Србије, како би се створили услови за наставак дијалога и изградњу конструктивних односа сарадње, Влада Србије реагује појачаним кампањама за отпризнавање независности Косова“ оценио је косовски премијер Аљбин Курти пар сати након вести да је Сијера Леоне повукла признање Косова.

„Позивам званичну Србију да заустави ову офанзиву и да се одрекне своје деструктивне политике према Косову и његовој државности“ написао је Курти преко Фејсбука.

Курти је додао да ће позвати релевантне међународне актере, пре свега САД и ЕУ, као посреднике у процесу дијалога, да појачају притисак на Србију да престане са, како је оценио непријатељском политиком према Косову.

„Јасно смо показали да имамо вољу за коректан и нормалан однос са Србијом. Али не можемо дозволити да се та воља разбије“, тврди косовски премијер.

Као премијер ће пажљиво размотрити ситуацију а поступиће у интересу Косова, како је нагласио, и његових грађана.

Сијера Леоне 18. је држава која је повукла признање Косова, потврдио је јутрос српски министар спољних послова Ивица Дачић своју најаву од пре два дана, а јуче и Александар Вучић из Вашингтона.

Вучићеве најаве стижу истовремено са одлуком Приштине да крене у постепено и условљено укидање такси, а међу два захтева да се таксе укину је управо и онај да Србија престане са тзв. кампањом одпризнавања.

Овај захтев је јасно навео и Трампов изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел током своје посете Београду и Приштини, али је након Куртијеве одлуке да половично укине таксе, поручио да је Курти начинио грешку и да тражи да буду у потпуности укинуте.

Сједињене Државе нису тражиле никакав уступак од Србије у замену за укидање такси Приштине, казао је Вучић синоћ у Вашингтону. „Господин Гренел је јасно рекао прво да се укину таксе, а онда ћемо да разговарамо о свему другом“.

Министар спољних послова Косова, Глаук Коњуфца, није могао јутрос да потврди наводе српског колеге.

Извор: КоССев