Nema ponude “Uzmi ili ostavi”?

Хашим Тачи, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Хашим Тачи, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Posle sastanka u Vašingtonu između srpskog i kosovskog predsednika, Vučića i Tačija, u medijima se spekuliše da je tema razgovora bio konkretan predlog

Posle sastanka u Vašingtonu između srpskog i kosovskog predsednika, Vučića i Tačija, u medijima se spekuliše da je tema razgovora bio konkretan predlog Sjedinjenih Američkih Država, po principu “Uzmi ili ostavi”. Srpski predsednik je to demantovao, rekavši da se ni o kakvom završnom sporazumu nije razgovaralo, kao i Hašim Tači.

Mediji na albanskom spekulišu da je epilog razgovora između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, američka ponuda sporazuma između Beograda i Prištine, koji se navodno mora postići do juna, a da su na stolu dve opcije, razmena teritorija ili takozvana zajednica plus, odnosno specijalni status Srba i Srpske pravoslavne crkve. Kosovski predsednik, kao i predsednik Srbije, demantovao je to na sinoćnoj vanrednoj konferenciji za medije.

“Sastanak je bio sastanak dobre volje i pokazivanje volje Sjedinjenih Američkih Država da vode proces. Nije bilo ništa ponuđeno kao konačni sporazum, ali su se SAD obavezale da će raditi na njegovom postizanju. Ono što mogu reći, jeste da će sporazum u potpunosti biti u skladu sa Ustavom Kosova, bez ugrožavanja ijednog centimetra Republike Kosovo”, rekao je Tači.

Po njegovim rečima, sastanak sa Vučićem, novi je početak dijaloga, posle neuspešnih pokušaja posredovanja od strane Evropske unije.

“Naravno da zbog mogućnosti postizanja mirovnog sporazuma i zbog mogućnosti ulaganja milionskih investicija na Kosovo, Sjedinjene Američke Države traže od nas da budemo korektni, da budemo odgovorni, da sarađujemo i da budemo partneri od poverenja. Svi lideri Kosova se mogu zameniti, ali odnos prema SAD i njihov doprinos se ne može zameniti”, dodao je kosovski predsednik.

Dok je Tači spreman da ispuni sve zahteve, kako kaže američkih prijatelja, kosovski premijer Aljbin Kurti nije baš koopretavian. Želi da on vodi pregovore i ne želi da ukine takse na srpsku robu, odmah i bezuslovno, kako traži SAD, ali je svestan ko se pita. Zbog toga je prilikom obraćanja u kasarni “Adem Jašari”, povodom obeležavanja takozvane epopeje Oslobodilačke vojske Kosova, spomenuo i odnose Kosova i Sjedinjenih Američkih Država.

“Naš strateški i vitalni interes je postojanje stalnog saveza sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj savez prevazilazi uske i privremene interese, jer delimo zajedničke težnje slobodnog i otvorenog društva, zasnovanog na ljudskim pravima, tržišnoj ekonomiji i jednakim mogućnostima. Ovom savezu se ne može naštetiti i ne može se uništiti jer je stvaran generacijama”, naglasio je Kurti.

Po mišljenju analitičara, ni razmena teritorija, ali ni formiranje Zajednice srpskih opština sa širokim i izvršnim ovlašćenjima, kao i specijalni status Srba je trenutno nemoguća varijanta.

Fatmir Šeholi, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Ako je istina to o čemu pišu mediji, da bi došlo do razmene teritorija, potrebno je promenti Ustav Republike Srbije i Ustava Republike Kosovo. Bez promene ustava, to se ne može desiti. Sa druge strane, Zajednca srpskih opština plus takođe zahteva da se na Kosovu promen ustav, a za to treba dvotrećnska većina plus dvotrećinska većina poslanika manjinskih zajednica. Ja mislim da su obe ove kombinacije u ovim okolnostima, u političkim okolnostima u kojima se nalazi Kosovo, nemoguća misija, s obzirom da imamo odluku Ustavnog suda da je i prvi sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština u 23 tačke, bio neustavan“, istakao je izvršni direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, Fatmir Šeholi.

Kurti i članovi njegove Vlade tvrde da nisu upoznati sa sadržajem sastanaka Hašima Tačija u Vašingtonu, kao ni sa sadržajem pisama o namerama o uspostavljanju avio i železničkog saobraćaja, kao i o izgradnji autoputa Beograd-Priština, što je Hašim Tači takođe demantovao na sinoćnoj konferenciji za medije. Tači tvrdi da su sve relevantne institucije upoznate sa svm njegovim potezima.

Posle izbora nove Vlade, još uvek nije došlo do zvaničnog razgovora između kosovskog predsednika sa jedne i premijera i predsednice Skupštine, sa druge strane. Kosovski premijer Aljbin Kurti ne odustaje od stava da bi on trebalo da vodi dijalog sa Srbijom, ali i ne želi da odmah i bezuslovno ukine takse na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine, kako to žele američki zvaničnici. Zbog svega, Vlada nje stabilna, a posebno posle najave njegovog koalicionog partnera iz Demokratskog saveza Kosova da ne žele da budu deo Vlade koja se konfrotira stavovima Sjedinjenih Američkih Država.

A.Ć.