Курти под притиском, али не попушта

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Нови косовски премијер Аљбин Курти је обећао да ће Влада Косова до краја ове недеље донети одлуку о делимичном укидању такси на српску и робу из Босне и Херцеговине. Још увек нема најава да ли ће се и када то десити, а у међувремену Курти игнорише захтеве Сједињених Америчких Држава да се таксе укину одмах и безусловно, што је став и његовог коалиционог партнера, Демократског савеза Косова Исе Мустафе.

Од дана преузимања дужности премијера, Аљбин Курти је „љут“ на званичнике САД. Прво, тврди да није био обавештен о писмима о намерама о увођењу авио и железничке лније, као и изградњи аутопута између Београда и Приштине, уз посредовање амбасадора Ричарда Гренела. Косовски председник Хашим Тачи то демантује.

„Све је била међуинституционална координација, паметна, мирна и одлучна. О последњем споразуму у Минхену, информисан је био и актуелни министар и актуелни премијер. Службеници који су потписали овај споразум су имали овлашћење, легално и у складу са уставом, али и политичко“, изјавио је Тачи на конференцији за медије после повратка из Вашингтона, где се осим са америчким званичницима, срео и са српским председником Александром Вучићем.

У протеклих неколико дана, медији на албанском јављају да се Курти чак није јављао на телефонски позив Трамповом саветнику за националну безбедност Роберту О Брајену, али ни директору компаније „Millenium Challenge Corporation“, која највише инвестира на Косово. За аналитичаре је то лош потез по Косово.

“Курти покушава да постане важан фактор у међународној политици и као човек који представља Косово, али то уствари није тачно, пошто Косово има и председника и премијера и министра спољних послова“, каже аналитичар Фисник Хаљими, док Рамуш Тахири сматра да Курти мора да почне да се понаша као неко ко је на власти, а не у опозицији.

„То није примерен чин у међудржавним и међународним односима и то је пргава и тврдоглава политика људи који нису навикли на државне послове. То је балкански инат и доживљава се као осионост у односу на друге“, каже Тахири.

Куртијеви саветници и министри у објавама на друштвеним мрежама истичу да су сигурни да САД неће кажњавати Косово због „непослушности премијера“, док његов коалициони партнер Иса Мустафа тврди да га је у синоћњем телефонском разговору Ричард Гренел упозорио „на прве санкције уколико косовски премијер безусловно и у потпуности не укине таксе”.

Ричард Гренел, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Сада ми треба да будемо јако пажљиви. Има неке ствари које се дешавају за унутрашњу политику, а неке друге ствари за спољну политику. То што је чињеница, јесте да господин Курти, ни у прошлости, а ни данас, нема најбоље односе са САД, а то је јако битно за косовско друштво. Ако један политичар нема тих односа, он нема шта да тражи у спољним пословима“, додаје Фисник Хаљими.

Судечи по изјавама аналитичара и политичара, једва формирана влада, после само месец дана, не изгледа баш стабилно. Аналитичар Фатмир Шехоли мисли да уколико Курти не одустане од својих тврдоглавих ставова, влада може да падне, али не очекује да ће се то десити.

Ја се искрено надам да ће Курти и Мустафа наћи неки модус и да ће на крају крајева морати да се синхронизују, односно да усагласе ставове са САД како би такса била укинута сто посто, без реципроцитета“, сматра Шехоли.

Последњи Куртијев потез је ауторски текст за „Франкфуртер алгемајне цајтун”, у којем пише „споразуми који се заснивају на притиску и претњама нису тако добри”. Колико ће он успети да се одупре притиску и који му је следећи потез, не зна се, јер се после пет седница владе није обраћао медијима, а самим тим и грађанима.

Анђелка Ћуп