Мустафа: Гренел ме позвао телефоном и упозорио на санкције

Иса Мустафа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Лидер ЛДК, Иса Мустафа, саопштио је касно синоћ да је разговарао телефоном у петак са Трамповим изаслаником за дијалог Београда и Приштине, Ричардом Гренелом, који га је упозорио на прве санкције уколико косовски премијер безусловно и у потпуности не укине таксе на робу из Србије и БиХ.

„Данас ме је Гренел контактирао телефоном, упозоривши ме на санкције средстава Millennium Challenge“, рекао је Мустафа у интервјуу за РТВ 21.

Потврдио је да му је Гренел затражио да се таксе безусловно укину.

„То каже наш савезник, Сједињене Државе“, додао је Мустафа, додавши: „И на основу тога морамо да укинемо таксу“

Таксама се не иде набоље за Косово, таксе би требало да буду укинуте, јер наш савезник каже да је укинемо безусловно и да не делује одмах са реципрочношћу

Косовски портал Газета Еxпресс упозорила је претходно да су се баш јуче очекивале прве санкције за Косово из САД, те да би прва мера управо могла да буде обустава улагања од стране америчке владине агенције „Милленниум Цхалленге Цорпоратион (МЦЦ)“, која већ годинама улаже милионе евра на Косово.

Исти портал известио је и томе да је Аљбин Курти јуче избегао да разговара са директором МЦЦ-ија, Шоном Кеирнкросом, којег је иначе именовао Доналд Трамп. Он се наводно на више телефонских позива није јављао, што је учинио и раније ове недеље, избегавши разговор и са саветником америчког председника за националну безбедност Робертом Обрајеном, којем се накнадно јавио наредног дана. Из канцеларије премијера су потврдили разговор навевши да у претходној ситуацији није могао да се јави.

Извор: КоССев