fbpx

Savetnici Angele Merkel i Emanuela Makrona boravili u Prištini

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Savetnici Angele Merkel i Emanuela Makrona, Jan Heker i Emanuel Bone, sastali su se danas sa kosovskim premijerom i predsednikom,

Savetnici Angele Merkel i Emanuela Makrona, Jan Heker i Emanuel Bone, sastali su se danas sa kosovskim premijerom i predsednikom, Aljbinom Kurtijem i Hašimom Tačijem. Pre sastanka sa Kurtijem, savetnik francuskog predsednikaBone je kratko dobacio novinarima: „Došli smo sa posebnom porukom za premijera Kurtija“.

Posle sastanka sa Aljbinom Kurtijem, gosti iz Pariza i Berlina nisu davali izjave za medije, ali je posle sastanka sa Hašimom Tačijem, kosovski predsednik treći dan zaredom odgovarao na pitanja novinara. Tači je izrazio nezadovoljstvo, jer na sastanku, kako je rekao, nije razgovarano o liberalizaciji viza, rekavši da Evropska unija nepravedno kažnjava Kosovo i njegove građane i pozivajući kosovske političare na „buđenje“. Tači je ponovio da Evropska unija nije sposobna da vodi dijalog između Kosova i Srbije.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

„Evropska unija treba prvo da donese odluku o liberalizaciji viza, a onda da razmisli da li ima kapaciteta, vizije i prostora i da li je spremna da pogura dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Ono što ja vidim i kako shvatam, Evropska unija je u potpunosti nespremna i za prvu fazu liberalizacije, za koju je mislila da će elegantno proći. Oni su sada potpuno nespremni i za to, a kamoli za postizanje jednog sporazuma. Evropska unija treba da poštuje Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, a ne da usaglašava svoje odluke i mišljenje sa mišljenjima pet zemalja koje nisu priznale Kosovo. Zbog toga Evropska unija nije u stanju da vodi proces dijaloga, odnosno ne može ga voditi predstavnik iz zemlje koja nije priznala Kosovo i iz zemlje koja je glasala protiv učlanjenja Kosova u Unesko“, rekao je između ostalog Tači, naglasivši da ne želi da posećuje Brisel dok se ne ukinu vize za kosovske građane.

A.M.
%d bloggers like this: