Zbog korona virusa u srpskim opštinama na Kosovu policija zatvara škole, Marko Đurić preporučuje obustavu nastave od ponedeljka

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Sve škole na Kosovu koje rade u sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije danas su normalno funkcionisale,

Sve škole na Kosovu koje rade u sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije danas su normalno funkcionisale, bez obzira na odluku Ministarstva zdravstva Kosova, da se nastava obustavi do 27. marta. Kosovska policija je obišla škole koje rade u sistemu republike Srbije i naložila da se nastava obustavi. Direktor Kancelarije za kosovo i Metohiju Marko Đurić preporučio da se nastava obustavi u ponedeljak, 16. marta.

Iako na Kosovu nema zaraženih od korona virusa (COVID-19), Vlada Kosova je na sinoćnoj vanrednoj sednici donela zaštitne mere, izdvojivši 10 milona evra u tu svrhu.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

– Obustavlja se obrazovni proces javnih i privatnih obrazovnih institucija na svim nivoima do 27. marta 2020. godine.

– Privremeno se obustavlja vazdušni i kopneni saobraćaj sa ugroženim mestima.

– Obavezna kontrola putnika od strane medicinskih timova zdravstvenih ustanova na svim ulazima i izlazima na Kosovu uz podršku Kosovske policije.

– Obavezna samoizolacija za sve građane koji ulaze na Kosovo iz područja epidemije visokog i srednjeg rizika.

– Javne aktivnosti, sportske i kulturne manifestacije se mogu odvijati bez prisustva publike.

– Zabranjen je rad restorana, noćnih klubova, teretana i bazena posle 23 sata.

– Zabranjen je izvoz medicinske opreme, materijala i lekova od strane privrednih subjekata i proizvođača, osim ako takvu odluku ne donese Vlada.

– Sve vladine institucije, kao i javna i privatna preduzeća, dužni su da preduzmu mere zaštite i dezinfekcije u svim institucijama prema uputstvima Ministarstva zdravlja, a koje se odnose na pojačane higijenske mere.

– Sva javna i privatna preduzeća koja vrše javni prevoz putnika, dužni su da redovno dezinfikuju prevozna sredstva.

– Zabraniti organizovani međunarodni prevoz (autobus, minibus i slično) do zemalja visokog rizika i obrnuto.

– Fizička i pravna lica koja ne poštuju ili krše preporuke biće kažnjena u skladu sa važećim zakonodavstvom.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Na sinoćnoj konferenciji za medije, na novinarsko pitanje da li ministar zdravstva Arben Vitia planira sastanaka sa predstavnicima obrazovnih i zdravstvenih institucija koje na Kosovu funkcionišu u sistemu Republike Srbije, kako bi usaglasili stavove, Vitia je odgovorio da mere važe za čitavu teritoriju Kosova, da odluke nisu donete po nacionalnboj pripadnosti i da će svako ko ne sprovodi mere Vlade Kosova biti sankcionisan.

A.Ć.