Коме припадају Срби са централног Косова?

У моменту када се скоро читав свет налази у паници од ширења короне вируса, о коме се не зна много и док различите информације и дезинформације уносе страх међу грађане, питање је, чији су Срби на централном Косову? Коме да се обрате и кога да слушају? Уствари, право питање је да ли они некога и занимају?

Синоћ, око 17:30, срела сам девојку из Новог Брда (име и презиме познато редакцији), у пратњи брата и мајке, коју су максимално љубазно примили лекари и медицинско особље у Дому здравља у Грачаници, али су је из болнице у Лапљем Селу најурили, не прегледавши је. Била је понижена и престрашена. На срећу, опет су је прихватили у Дому здравља у Грачаници и на сву срећу, била је нека прехлада, али је страх био разумљив. Запитах се чему толика непрофесионалност лекара и медицинског особља у Лапљем Селу (не желим да снимак њихове реакције угледа светлост дана)? Или је по среди страх, или незнање, или можда неспремност у техничком погледу или нешто четврто?

Пише: Анђелка Ћуп

Не знам, нисам проверавала, али сам покушала да добијем информацију у КБЦ Приштина, како бих дала свој допринос, и људски и новинарски, и обавестила грађане коме да се обрате у случају, не дај Боже, заразе. Упућена сам на сајт КБЦ. Па људи, да ли ви мислите да сви имају могућност да листају интернет и да сви то знају? Да ли заборављате да живимо у руралним срединама и да нам добар део становништва не користи интернет и нема пара за „паметне“ телефоне.

И онда, на сву срећу, пронађем некога ко схвата шта му је људска и лекарска обавеза, директорку Дома здравља у Грачаници, др Мирјану Димитријевић, која је учинила све што је могла. Рекла је колико су спремне примарне установе, што јој је и посао.

Е, ако желите да сазнате колико су спремне секундарне установе, онда морате опет на сајт. Овај пут на сајт канцеларије за КиМ, где у виду спота, изјаве за једну телевизију дају директор КБЦ Братислав Лазић и ни мање ни више, човек који ми је пре само неколико недеља рекао да Канцеларија за КиМ не помаже селективно медије, Дамјан Јовић. Овога пута, није селективна помоћ, већ селективне изјаве (ко жели да види, мораће на сајт канцеларије за КиМ и вероватно на сајт тог медија који не спомињем из колегијалне солидарности). Да ли овде треба коментар? Обавестите све медије о вашим активностима, молим вас, господо. Ми смо само посредници између вас и грађана. Молим вас, због тих грађана у које се заклињете, само реците коме да се обрате и где да иду, на пример грађани из Новог Брда, коме да се обрате они из Жача, Видања…

А политичари за то време ћуте. Зашто, е то стварно не знам и немам кога да питам. Осим господина Јовића, али нажалост, нисам била обавештена о његовом обраћању, па нисам могла ни да га питам.

Толико око доктора и политичара из јужне српске покрајине, а сада о овима из независног Косова. Е они су посебна прича. Неколико конференција за медије о корона вирусу и мерама Владе Косова, тачније пет, на три нема превода на српски језик. Али, барем добих једно извињење министра здравства, Арбена Витие, који је рекао да се то неће више поновити. Поновило се наравно, али био је леп осећај да ће се неко сетити и Срба који овде живе, осим када су избори и када треба показати свету да је Косово мултиетничко. Они којима је српски матерњи, а налазе се у косовским институцијама, поручујем исто што и онима из јужне српске покрајине. Само се обратите грађанима, молим вас.

Србима на централном Косову, који су навикли на многе тешке моменте, потребно је само да знају да неко мисли на њих у моментима када је тешко разумети шта се дешава и како је до ове ситуације дошло, али нажалост, ја сам само констатовала проблеме. Можда неко од лекара, директора, политичара, председника, одборника, прочита, па му се учини да је прозван и реагује. Само је потребно да изађе у медије и каже: спремни смо или нисмо спремни, имамо респираторе или немамо, имамо све потребно или немамо, имамо инфектологе или немамо и да схвате да сви новинари који овде раде, раде професионално.

Довољно би било и да нам кажу да перемо руке, али не да они „перу руке“ од нас.