Обележавање мартовског погрома у Грачаници

Сутра се навршава шеснаест година од погрома на Косову и Метохији, када је страдало 19 особа, уништено око 900 кућа, протерано 4000 Срба, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира. Дом културе „Грачаница“ сваке године организује програм који подстиче обнову уништеног културног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотека, саопштено је из ове установе. Већ пет година се у Светим Архангелима код Призрена организује Ликовна колонија „Јесен у Призрену“, посвећена обнови и стваралачком креативном одговору на уништавање културног наслеђа. Ове године су истакнути сликари из Србије и Црне Горе оставили вредна уметничка дела инспирисана Призреном, његовим наслеђем и личностима које су обележиле културну и духовну историју Косова и Метохије.

У скалду са тим, Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска, Дом културе „Грачаница“ и Удружење породица косметских страдалника, организују обележавање шеснаестогодишњице погрома Срба на Косову и Метохији 2004. године.

У 11:00 ће се у манастиру Грачаница служити помен, а у 11:00 је полагање белих ружа испред уметничке инсталације MISSING. Изложба радова са Ликовне колоније „Јесен у Призрену 2019“ биже отворена у 11:45, док ће се поводом мартовског погрома у 12:00 обратити представници Епархије, Канцеларије за КиМ и Општине Грачаница.

ВАЖНА НАПОМЕНА: У складу са уведеним ванредним стањем, програм обележавања и отварање изложбе обавиће се без присуства публике и доласка гостију из других крајева. Биће присутни организатори и представници медија, а цео програм публика ће моћи да прати уживо преко Фејсбук странице Дома културе, а касније и преко јутјуб канала. Комплетан програм ће се одвијати на платоу испред Дома културе „Грачаница“.