Затворени Јариње, Брњак, Мердаре са српске стране?

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Прелаз Мердаре са српске стране

Најмање три прелаза између Косова и централне Србије затворени су, сведоче за наш портал више путника који су покушали да данас поподне пређу. КоССев незванично сазнаје из извора блиских МУП-у Србије да се ови прелази од данас у 14 х затварају на најмање 24, односно 48 сати, али ову информацију до објављивања вести нисмо успели да званично потврдимо.

Путници који су покушали да данас после 14 сати пређу Јариње, односно Брњак, односно Мердаре, то нису успели, наводећи да је тзв. интегрисани гранични прелаз затворен са српске стране.

КоССев незванично сазнаје да је МУП издао наредбу полицијским екипама на прелазима са Косовом и Метохијом да се од данас у 14 часова затворе прелази на најмање 24, односно 48 сати, до даљњег.

На више покушаја да телефонским путем добијемо одговор од шефа бироа за сарадњу с медијима МУП-а Србије, нисмо успели. У телефонском разговору са службеницом за штампу МУП-а Србије Миром Манић потом, добили смо одговор да по процедури ове установе, она не може ништа званично да потврди телефоном, већ да упутимо питања имејлом. До објављивања ове вести писани одговор није стигао.

Путници су током преподневних сати прелазили преко прелаза на Северу, али је групи путника која је са Севера путовала ка централној Србији полицијски службеник Косова казао да када се буду вратили назад, биће одведени у свонедељни карантин у Приштину. Овај прелаз је иначе данас на кратко био и затворен због дезинфекције.

Потврду ове мере, другачије од оног што је косовска влада донела 13. марта, нисмо успели да добијемо ни од Косовске полиције, премда нам је портпарол Баки Кељани казао да полиција поступа само у складу са одлукама владе у Приштини, као ни од заменика унутрашњих послова Косова Ђељаља Свећле. Он нам на позиве није одговарао, затраживши нам поруком се и њему обратимо писаним путем с обзиром на то да је заузет, а потом, када смо то и учинили, није одговорио.

Извор: КоССев