Возачи камиона од петка чекају да се са Косова врате у централну Србију

прелаз Мердаре, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>прелаз Мердаре, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Иако се очекивало да на прелазима између централне Србије и Косова буде велики број камиона,

Иако се очекивало да на прелазима између централне Србије и Косова буде велики број камиона, с обзиром да су укинуте стопостотне таксе на српску и сировину из Босне и Херцеговине, то се још увек не дешава. Са друге стране, возачи камиона који су у петак ушли на територију Косова, не могу да се врате у централну Србију, потврдили су данас за наш портал возачи које смо срели на Мердару.

Сабласно празан прелаз Мердаре, тек по који путник дође да се информише како функционишу прелази у време епидемије вируса COVID-19. Хладно време ове мартовске недеље, ветар који овде врло често дува, пси и крици птица из оближње шуме. То је све што се може чути, уместо буке аутомобила, аутобуса и камиона.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

На наше питање да ли су кренули камиони са српском робом пут Косова, полицајац на косовској страни нам одговара: „Мало, врло мало“. До српске стране нисмо могли. У супротном, на основу одлуке Владе Косова, морали бисмо у карантин по повратку, осим ако немамо специјалне дозволе. Тако су нам барем незванично рекли припадници косовске полиције. Званично, пред камере нико није желео нити било ко има дозволу да даје изјаве.

This slideshow requires JavaScript.

Са косовске стране, на паркингу петнаестак камиона, српских и бугарских таблица. Ту су од петка после подне. Чекају да се врате својим кућама, али не знају када ће се то десити, јер не могу да уђу на територију централне Србије. Углавном не желе да причају када виде камеру. Један од њих, Драган Митић из околине Лесковца, каже да не знају шта и докле ће да чекају и да не знају ни кога више да питају. На телевизији јављају да превозници, односно возачи камиона, уз обавезан лекарски преглед, могу слободно да се крећу, међутим ситуација на Мердару то демантује, каже Митић.

Драган Митић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Празан сам дошао из Прешева, из фирме и у месту Бресалце сам товарио полиестер за Немачку. Ујутру у петак су ме пустили да изађем из централне Србије, нико нам није рекао да ће да буде проблем за повратак. Сада не могу да се вратим и да уђем у централну Србију, али не само ја, него ево сви ми овде. Има, осим наших, и неколико бугарских камиона, као што видите. У петак, у 14 часова, стоп, затворили су прелаз. Јутрос смо носили документа од камиона, као и наша лична и један колега што је са нама овде је звао двеста, триста бројева…кога год су му рекли, он је звао, али нико не зна да му каже шта ми чекамо овде. На телевизији се говори да су границе за теретњаке отворене, међутим ми овде чекамо од петка после подне“, објашњава Драган Митић и додаје да нема ни постељину, ни гардеробу да се пресвуче, ни храну, ни воду, јер је пошао на један дан на пут, а ко зна докле ће да остане.

И док грађани Косова, посебно Срби, чекају српску робу, возачи камиона чекају дозволу да се врате својим кућама, у централну Србију.

А.Ћ.