fbpx

Vozači kamiona od petka čekaju da se sa Kosova vrate u centralnu Srbiju

прелаз Мердаре, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

прелаз Мердаре, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Iako se očekivalo da na prelazima između centralne Srbije i Kosova bude veliki broj kamiona,

Iako se očekivalo da na prelazima između centralne Srbije i Kosova bude veliki broj kamiona, s obzirom da su ukinute stopostotne takse na srpsku i sirovinu iz Bosne i Hercegovine, to se još uvek ne dešava. Sa druge strane, vozači kamiona koji su u petak ušli na teritoriju Kosova, ne mogu da se vrate u centralnu Srbiju, potvrdili su danas za naš portal vozači koje smo sreli na Merdaru.

Sablasno prazan prelaz Merdare, tek po koji putnik dođe da se informiše kako funkcionišu prelazi u vreme epidemije virusa COVID-19. Hladno vreme ove martovske nedelje, vetar koji ovde vrlo često duva, psi i krici ptica iz obližnje šume. To je sve što se može čuti, umesto buke automobila, autobusa i kamiona.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Na naše pitanje da li su krenuli kamioni sa srpskom robom put Kosova, policajac na kosovskoj strani nam odgovara: „Malo, vrlo malo“. Do srpske strane nismo mogli. U suprotnom, na osnovu odluke Vlade Kosova, morali bismo u karantin po povratku, osim ako nemamo specijalne dozvole. Tako su nam barem nezvanično rekli pripadnici kosovske policije. Zvanično, pred kamere niko nije želeo niti bilo ko ima dozvolu da daje izjave.

This slideshow requires JavaScript.

Sa kosovske strane, na parkingu petnaestak kamiona, srpskih i bugarskih tablica. Tu su od petka posle podne. Čekaju da se vrate svojim kućama, ali ne znaju kada će se to desiti, jer ne mogu da uđu na teritoriju centralne Srbije. Uglavnom ne žele da pričaju kada vide kameru. Jedan od njih, Dragan Mitić iz okoline Leskovca, kaže da ne znaju šta i dokle će da čekaju i da ne znaju ni koga više da pitaju. Na televiziji javljaju da prevoznici, odnosno vozači kamiona, uz obavezan lekarski pregled, mogu slobodno da se kreću, međutim situacija na Merdaru to demantuje, kaže Mitić.

Dragan Mitić, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

„Prazan sam došao iz Preševa, iz firme i u mestu Bresalce sam tovario poliester za Nemačku. Ujutru u petak su me pustili da izađem iz centralne Srbije, niko nam nije rekao da će da bude problem za povratak. Sada ne mogu da se vratim i da uđem u centralnu Srbiju, ali ne samo ja, nego evo svi mi ovde. Ima, osim naših, i nekoliko bugarskih kamiona, kao što vidite. U petak, u 14 časova, stop, zatvorili su prelaz. Jutros smo nosili dokumenta od kamiona, kao i naša lična i jedan kolega što je sa nama ovde je zvao dvesta, trista brojeva…koga god su mu rekli, on je zvao, ali niko ne zna da mu kaže šta mi čekamo ovde. Na televiziji se govori da su granice za teretnjake otvorene, međutim mi ovde čekamo od petka posle podne“, objašnjava Dragan Mitić i dodaje da nema ni posteljinu, ni garderobu da se presvuče, ni hranu, ni vodu, jer je pošao na jedan dan na put, a ko zna dokle će da ostane.

I dok građani Kosova, posebno Srbi, čekaju srpsku robu, vozači kamiona čekaju dozvolu da se vrate svojim kućama, u centralnu Srbiju.

A.Ć.
%d bloggers like this: