fbpx

Na Kosovu opet 24. mart

Блог

Mart je i to 24., dan kada se 1999. godine sve okrenulo naopačke na ovoj teritoriji Kosova ili Kosova i Metohije,

Mart je i to 24., dan kada se 1999. godine sve okrenulo naopačke na ovoj teritoriji Kosova ili Kosova i Metohije, ako smem da upotrebim ovo ime, a da za neke ne zvuči provokativno. Dan, kada su počele da zasipaju bombe vojne objekte, granice, ali i škole, bolnice, privatne kuće ili mostove. Čini mi se da je bilo isto ovako hladno, i napolju i u našim dušama. Najjačih 19, na malu Srbiju. Da li su sve to radili i pobili srpske vojnike, policajce, domaćice, lekare i decu, da stvore ovo što neki zovu državom? Koliko je država, vidi se ovog 24. marta, kada ni troje najvažnijih političkih predstavnika ne mogu da se dogovore oko trenutno najvažnije stvari u svetu, pandemije virusa COVID 19, oko koje su čak saglasni i Amerika, Kina i Rusija. I dok se čitav svet bori protiv zajedničkog neprijatelja (koji ovaj put nije Srbija), na Kosovu (i Metohiji) se odvija žestoka bitka za pozicije. Ko je jači, čije odluke da poštuju građani Kosova, pitanje za milion dolara?

Sinoćnja odluka Vlade kosova da zabrani kretanje građanima i privatnim automobilima u periodu od 10 do 16 i od 20 do 6 sati ujutru ili Tačijev poziv građanima da je ne poštuju, a policiji da je ne sprovode?

Koju odluku ispoštovati, pitaju se građani, ali i novinari.

piše: Anđelka Ćup, foto: GračanicaOnlajn

U vreme Kurtijevog policijskog časa, Tači zakazuje konferenciju za medije. U 14 časova, opet za vreme Kurtijevog policijskog časa, sednica Predsedništva Skupštine, koje bi trebalo da zakaže sednicu Skupštine na kojoj će se odlučivati o rušenju iste te Vlade. Rušenje zatražili članovi Vlade iz Demokratskog saveza Kosova. Ko razume, razumeo je.

Pitanje, mogu li novinari do Prištine ili ne? Mogu li do centra Gračanice ili ne? Mogu li ljudi do Preoca ili ne? Albanci će se opredeliti po političkoj orijentaciji, a Srbi??? Oni, kao i vekovima do sada, sami moraju da odluče šta je za njih bolje i sigurnije.

Na pitanje upućeno Vladi Kosova, mogu li barem novinari da se kreću, posebno novinari koji izveštavaju na srpskom, s obzirom da je odluka Vlade za sada samo na albanskom, naš portal dobija odgovor, ne baš jasan, ali je barem na srpskom, sa malim primesama hrvatskog (srpskohrvatskog). Odgovor prenosimo u celosti.

„Postovana,
Tokomm dana sigurno cete dobiti detalne informacije oko toga.
Za to vam prporucujem da se obratite glasogoovorniku vlade, koji je, kao sti vidite u cc,na ovom imejlu. “
Me respekt,
Zyra për Komunikim Publik
Zyra e Kryeministrit

Naravno, obratićemo se i „glasnogovorniku“, pa ćemo znati ko kuda može i kada.Za to vreme, mi ćemo na ulicu na sreću, pa ako nas uhapse, možda će neko poslati saopštenje, neko udruženje, nevladina organizacija ili političari i da traže naše oslobođenje.

U međuvremenu stiže saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova, uredno na moju imejl adresu. Nemam pojma šta piše, možda možemo da se krećemo, a možda i ne (ne znam jezik, a oni ne poštuju Ustav). Mene podseća na vreme okupacije, kada su sva obaveštenja bila na nemačkom, pa posle izvesnog vremena na srpskom. Molim međunarodne organizacije, EULEX, OEBS, UNMIK i ostale da prevedu, a ja ga objavljujem.

Daje se na znanje:

“Njoftim për media
Prishtinë, 24 mars
Të dashur gazetarë dhe përfaqësues të mediave, bazuar në vendimin e Qeverisë së Republikës së Kosovës, të datës 23/03/2020, Nr.01/15, nëpërmjet të cilit bëhet ndalimi i qarkullimit sipas orarit 10:00-16:00 dhe 20:00- 06:00, dëshiroj t’ju informoj:
Lëvizja e të gjithë gazetarëve dhe punonjësve mediatikë, të cilët në mënyrë specifike janë të angazhuar me punë në terren në pasqyrimin e situatës lidhur me virusin Covid-19, deri në një komunikim të ardhshëm, ata do të kenë mundësi të kryejnë punën dhe të sigurojnë lëvizjen e tyre me anë të paraqitjes së një mjeti identifikimi (ID karta) të lëshuar nga mediumi përkatës.
Për çdo komunikim dhe lajmërim pasues, do t’ju vendosim në dijeni në vazhdim.
Faleminderit për mirëkuptimin tuaj! “

Koliko će da traje ova konfuzija, videćemo. Da li Kurti ovim merama pokušava sebi da očuva premijersku fotelju i ne dozvoli sednicu Skupštine ili je zaista zabrinut za građane? Pre samo nekoliko dana nije dozvolio uvođenje vanrednog stanja, a policijski čas koji je uveo, po ustavu Kosova, ne može biti uveden ako Skupština, dvotrećinskom većinom, nije proglasila vanredno stanje.

Ko razume, razumeo je. I autoru ovog teksta nije baš najjasnije. Dok se ne „razdani“, čuvajte su Srbi sami, kao i uvek, posebno vi u takozvanim „enklavama“, odnosno vi koji živite u svojim kućama i pored nenormalnih uslova. Čuvajte se i setite istog 24. marta 1999. godine, kada je počeo policijski čas, koji se za vas na Kosovu (i Metohiji), nikada nije ni završio.

 

%d bloggers like this: