На Косову опет 24. март

Март је и то 24., дан када се 1999. године све окренуло наопачке на овој територији Косова или Косова и Метохије, ако смем да употребим ово име, а да за неке не звучи провокативно. Дан, када су почеле да засипају бомбе војне објекте, границе, али и школе, болнице, приватне куће или мостове. Чини ми се да је било исто овако хладно, и напољу и у нашим душама. Најјачих 19, на малу Србију. Да ли су све то радили и побили српске војнике, полицајце, домаћице, лекаре и децу, да створе ово што неки зову државом? Колико је држава, види се овог 24. марта, када ни троје најважнијих политичких представника не могу да се договоре око тренутно најважније ствари у свету, пандемије вируса ЦОВИД 19, око које су чак сагласни и Америка, Кина и Русија. И док се читав свет бори против заједничког непријатеља (који овај пут није Србија), на Косову (и Метохији) се одвија жестока битка за позиције. Ко је јачи, чије одлуке да поштују грађани Косова, питање за милион долара?

Синоћња одлука Владе косова да забрани кретање грађанима и приватним аутомобилима у периоду од 10 до 16 и од 20 до 6 сати ујутру или Тачијев позив грађанима да је не поштују, а полицији да је не спроводе?

Коју одлуку испоштовати, питају се грађани, али и новинари.

пише: Анђелка Ћуп, фото: ГрачаницаОнлајн

У време Куртијевог полицијског часа, Тачи заказује конференцију за медије. У 14 часова, опет за време Куртијевог полицијског часа, седница Председништва Скупштине, које би требало да закаже седницу Скупштине на којој ће се одлучивати о рушењу исте те Владе. Рушење затражили чланови Владе из Демократског савеза Косова. Ко разуме, разумео је.

Питање, могу ли новинари до Приштине или не? Могу ли до центра Грачанице или не? Могу ли људи до Преоца или не? Албанци ће се определити по политичкој оријентацији, а Срби??? Они, као и вековима до сада, сами морају да одлуче шта је за њих боље и сигурније.

На питање упућено Влади Косова, могу ли барем новинари да се крећу, посебно новинари који извештавају на српском, с обзиром да је одлука Владе за сада само на албанском, наш портал добија одговор, не баш јасан, али је барем на српском, са малим примесама хрватског (српскохрватског). Одговор преносимо у целости.

„Postovana,
Tokomm dana sigurno cete dobiti detalne informacije oko toga.
Za to vam prporucujem da se obratite glasogoovorniku vlade, koji je, kao sti vidite u cc,na ovom imejlu. “
Me respekt,
Zyra për Komunikim Publik
Zyra e Kryeministrit

Наравно, обратићемо се и „гласноговорнику“, па ћемо знати ко куда може и када.За то време, ми ћемо на улицу на срећу, па ако нас ухапсе, можда ће неко послати саопштење, неко удружење, невладина организација или политичари и да траже наше ослобођење.

У међувремену стиже саопштење Министарства унутрашњих послова, уредно на моју имејл адресу. Немам појма шта пише, можда можемо да се крећемо, а можда и не (не знам језик, а они не поштују Устав). Мене подсећа на време окупације, када су сва обавештења била на немачком, па после извесног времена на српском. Молим међународне организације, ЕУЛЕX, ОЕБС, УНМИК и остале да преведу, а ја га објављујем.

Даје се на знање:

“Njoftim për media
Prishtinë, 24 mars
Të dashur gazetarë dhe përfaqësues të mediave, bazuar në vendimin e Qeverisë së Republikës së Kosovës, të datës 23/03/2020, Nr.01/15, nëpërmjet të cilit bëhet ndalimi i qarkullimit sipas orarit 10:00-16:00 dhe 20:00- 06:00, dëshiroj t’ju informoj:
Lëvizja e të gjithë gazetarëve dhe punonjësve mediatikë, të cilët në mënyrë specifike janë të angazhuar me punë në terren në pasqyrimin e situatës lidhur me virusin Covid-19, deri në një komunikim të ardhshëm, ata do të kenë mundësi të kryejnë punën dhe të sigurojnë lëvizjen e tyre me anë të paraqitjes së një mjeti identifikimi (ID karta) të lëshuar nga mediumi përkatës.
Për çdo komunikim dhe lajmërim pasues, do t’ju vendosim në dijeni në vazhdim.
Faleminderit për mirëkuptimin tuaj! “

Колико ће да траје ова конфузија, видећемо. Да ли Курти овим мерама покушава себи да очува премијерску фотељу и не дозволи седницу Скупштине или је заиста забринут за грађане? Пре само неколико дана није дозволио увођење ванредног стања, а полицијски час који је увео, по уставу Косова, не може бити уведен ако Скупштина, двотрећинском већином, није прогласила ванредно стање.

Ко разуме, разумео је. И аутору овог текста није баш најјасније. Док се не „раздани“, чувајте су Срби сами, као и увек, посебно ви у такозваним „енклавама“, односно ви који живите у својим кућама и поред ненормалних услова. Чувајте се и сетите истог 24. марта 1999. године, када је почео полицијски час, који се за вас на Косову (и Метохији), никада није ни завршио.