Мрежа за грађански активизам: Потребни преводиоци и лектори

Илустрација фото: pixabay/DariuszSankowski

Мрежа за грађански активизам која окупља 13 организација цивилног друштва са централног Косова и из Косовског Поморавља, позива све преводиоце и лекторе да се укључе у борбу против вируса COVID–19, својим знањем. Позив преносимо у целости:

Поштоване колеге преводиоци и лектори на Косову,
COVID–19 је у наше животе донео много промена. Од грађана се захтева висок ниво друштвене одговорности и поштовање мера које треба да допринесу сузбијању пандемије и што мањем броју жртава. Доступност информација на матерњем језику у овом тренутку представља основ за друштвено одговорно понашање и једини начин да сачувамо људске животе.
Не умањујући напоре Владе Косова да свим грађанима обезбеди приступ информацијама на матерњем језику, а свесни ниских капацитета институција за овако велики и, пре свега, одговоран подухват, у сарадњи са Канцеларијом повереника за језике, позивамо све преводиоце и лекторе за српски, али и друге невећинске језике на Косову, да се прикључе нашој волонтерској иницијативи/акцији COVID-19 – одговорни према свима и своја знања и умећа ставе на располагање грађанима Косова и помогну у преводу инструкција, мера заштите и саопштења за јавност везаних за COVID-19 ситуацију.
Такође, позивамо и саме институције, а нарочито Министарство здравља и Министарство унутрашњих послова, да у потпуности поштују Закон о употреби језика и тако сачувају животе својих грађана.
О детаљима саме иницијативе и начинима координације бићете обавештени на страници Мреже за грађански активизам, као и на званичним налозима Канцеларије повереника за језике на друштвеним мрежама Фацебоок и Инстаграм.

Остајте здрави!

Сања Вуковић
Мрежа за грађански активизам