Dr Bratislav Lazić: Obolela u stabilnom stanju, sve mere zaštite posle pojave prvog slučaja COVID-19, preduzete

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Šezdesetvogodišnja žena iz sela Dobrotin kod Lipljana, prva obolela od virusa COVID-19 u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji,

Šezdesetvogodišnja žena iz sela Dobrotin kod Lipljana, prva obolela od virusa COVID-19 u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, nalazi se na lečenju u Kliničko bolničkom centu u Nišu, u stabilnom je stanju i nije na respiratoru, saopštio je dr Bratislav Lazić na osnovu, kako je rekao, usmene informacije koju je dobio iz KBC Niš. Sve potrebne mere da ne dođe do širenja epidemije na zdravstvene radnike i stanovništvo su preduzete i nema mesta panici, poručeno je sa konferencije za medije lekara i predstavnika kriznog štaba Opštine Gračanica.

Sve osobe, njih preko 20, koje su bile u kontaktu sa obolelom ženom od korona virusa su u izolaciji, od toga 13 medicinskih radnika, rekao je direktor KBC Priština u Gračanici, dr Bratislav Lazić na konferenciji za medije. On je potvrdio da je žena iz sela Dobrotin primljena na lečenje u bolnicu 24. marta, da je tu u izolacionoj jedinici ležala jedan dan i onda transportovana za Niš, gde joj je u KBC Niš, testiranjem dijagnostikovano prisustvo virusa COVID-19.

Dr Bratislav Lazić, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

„Bez obzira na pojavu prvog slučaja obolevanja, epidemiološka situacija u našoj zajednici je dobra i stabilna, a to mogu reći iz razloga što smo na osnovu određenih kliničkih simptoma, pacijentkinju odmah nakon prijema u našu zdravstvenu ustanovu tretirali kao da je ona već potvrđena kao neko ko je oboleo od COVIDA 19, što znači da je svako postupanje sa njom urađeno u skladu sa principima i algoritmima koji su propisani preporukama Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srbije, odnosno da su svi oni koji su bili u kontaktu sa njom, bili pod merama zaštite. Takođe se na taj način odvijao i transport prema KBC Niš i mi smatramo da smo na taj način, sa naše medicinske strane, sprečili dalje širenje bolesti na zaposlene u zdravstvenim ustanovama, a samim tim i na stanovništvo“, rekao je dr Lazić i dodao:

„Nama sada predstoji utvrđivanje svih kontakata koje je eventualno pacijentkinja imala u ovom našem regionu, a ne samo u krugu svoje porodice. Već smo mnoge kontakte i uspeli da otkrijemo i svi su stavljeni na mere kućne samoizolacije a takođe, u dogovoru sa Zavodom za javno zdravlje i epidemilozima u Kosovskoj Mitrovici, napravili smo plan daljeg delovanja, tako da će svi oni koji su bili u kontaktu, bez obzira da li su imali zaštitu ili ne, biti u narednim danima testirani, kako bismo bili u potpunosti sigurni da je sve proteklo kako treba i da bi sve bilo pod adekvatnom kontrolom“.

Lazić je naglasio da pacijentkinja i njena porodica nisu dali adekvatne podatke o svom kretanju i da su „negirali da su dolazili iz drugih regiona naše zemlje“, što je po njegovim rečima moglo da oteža lečenje i donošenje određenih odluka. Zato je direktor KBC Priština u Gračanici pozvao građane da ne skrivaju informacije o svom kretanju, ali i da dostave informacije ukoliko saznaju da je neko u njihov komšiluk stigao iz krajeva u kojima postoji veliki broj obolelih.

Dr Boban Stolić, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Dr Boban Stolić, infektolog, rekao je da je obolela pacijentkinja tretirana uz maksimalne mere prevencije medicinskog osoblja, kao i da je u svakodnevnom kontaktu sa medicinskim radnicima koji se nalaze u samoizolaciji i da su svi dobro, kao i ukućani pacijentkinje. Takođe je istakao da će KBC Gračanica uskoro dobiti infektivno odeljenje.

“Pored već postojećih postelja koje ima naš KBC, dobićemo nove postelje, tako da ukoliko dođe do širenja ove epidemije, mi ćemo moći da zbrinemo mnogo veći broj bolesnika”, rekao je dr Stolić.

I predsednik Opštine Gračanica, Srđan Popović je potvrdio da su preduzete sve potrebne mere u nadležnosti lokalne samouprave:

„Još kada je konstatovana mogućnost da je žena obolela od virusa COVID-19, preduzeli smo sve neophodne mere i odmah smo obavestili policiju, a porodica je stavljena u izolaciju kao i svi medicinski radnici koji su bili u kontaktu sa obolelom“, rekao je Popović, dodavši da su preduzete sve preventivne mere u cilju sprečavanja širenja epidemije.

Srđan Popović, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Gradonačelnik Gračanice je istakao da je dobra saradnja između lokalne samouprave i policije kada je u pitanju, kako je rekao, kršenje policijskog časa, ali je i dodao da su građani prilično disciplinovani. Pozvavši građane da ostanu u svojim kućama kako se ne bi izlagali opasnosti od zaraze, Popović je naglasio da će biti preduzete sve mere da građani budu snabdeveni životnim namirnicama. Po njegovim rečima, dezinfikuju se svi javni objekti i ulice, organizovana je mreža volontera koji svakodnevno obilaze starije sugrađane i snabdevaju ih potrebnim namirnicama i lekovima, a inspekcija obilaze sve trgovce koji neopravdano povećavaju cene i preduzima kaznene mere.

Na današnjoj konferenciji je rečeno da u KBC Priština u Gračanici ima dovoljno testova i da postoje dva respiratora, od kojih se jedan koristi za eventualne svakodnevne zdravstvene tegobe, a da je drugi predviđen za obolele od korona virusa.

Na pitanje novinarke našeg portala da li se i u medicinskim ustanovama na KiM sprovodi naredba Ministarstva zdravlja o dodatnom zapošljavanju na neodređeno vreme lekara i medicinskog osoblja, da li u KBC postoji potreba za dodatnim zapošljavanjem i da li je neko već zaposlen, direktor KBC Priština u Gračanici je kratko odgovorio:
„Mi smo se obratili sa nekim našim potrebama koje nisu velike. Čekamo odluku Ministartva zdravlja u vezi sa tim“.
Anđelka Ćup