Др Братислав Лазић: Оболела у стабилном стању, све мере заштите после појаве првог случаја COVID-19, предузете

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Шездесетвогодишња жена из села Добротин код Липљана, прва оболела од вируса COVID-19 у српским срединама на Косову и Метохији, налази се на лечењу у Клиничко болничком центу у Нишу, у стабилном је стању и није на респиратору, саопштио је др Братислав Лазић на основу, како је рекао, усмене информације коју је добио из КБЦ Ниш. Све потребне мере да не дође до ширења епидемије на здравствене раднике и становништво су предузете и нема места паници, поручено је са конференције за медије лекара и представника кризног штаба Општине Грачаница.

Све особе, њих преко 20, које су биле у контакту са оболелом женом од корона вируса су у изолацији, од тога 13 медицинских радника, рекао је директор КБЦ Приштина у Грачаници, др Братислав Лазић на конференцији за медије. Он је потврдио да је жена из села Добротин примљена на лечење у болницу 24. марта, да је ту у изолационој јединици лежала један дан и онда транспортована за Ниш, где јој је у КБЦ Ниш, тестирањем дијагностиковано присуство вируса COVID-19.

Др Братислав Лазић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Без обзира на појаву првог случаја оболевања, епидемиолошка ситуација у нашој заједници је добра и стабилна, а то могу рећи из разлога што смо на основу одређених клиничких симптома, пацијенткињу одмах након пријема у нашу здравствену установу третирали као да је она већ потврђена као неко ко је оболео од ЦОВИДА 19, што значи да је свако поступање са њом урађено у складу са принципима и алгоритмима који су прописани препорукама Министарства здравља и Владе Републике Србије, односно да су сви они који су били у контакту са њом, били под мерама заштите. Такође се на тај начин одвијао и транспорт према КБЦ Ниш и ми сматрамо да смо на тај начин, са наше медицинске стране, спречили даље ширење болести на запослене у здравственим установама, а самим тим и на становништво“, рекао је др Лазић и додао:

„Нама сада предстоји утврђивање свих контаката које је евентуално пацијенткиња имала у овом нашем региону, а не само у кругу своје породице. Већ смо многе контакте и успели да откријемо и сви су стављени на мере кућне самоизолације а такође, у договору са Заводом за јавно здравље и епидемилозима у Косовској Митровици, направили смо план даљег деловања, тако да ће сви они који су били у контакту, без обзира да ли су имали заштиту или не, бити у наредним данима тестирани, како бисмо били у потпуности сигурни да је све протекло како треба и да би све било под адекватном контролом“.

Лазић је нагласио да пацијенткиња и њена породица нису дали адекватне податке о свом кретању и да су „негирали да су долазили из других региона наше земље“, што је по његовим речима могло да отежа лечење и доношење одређених одлука. Зато је директор КБЦ Приштина у Грачаници позвао грађане да не скривају информације о свом кретању, али и да доставе информације уколико сазнају да је неко у њихов комшилук стигао из крајева у којима постоји велики број оболелих.

Др Бобан Столић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Др Бобан Столић, инфектолог, рекао је да је оболела пацијенткиња третирана уз максималне мере превенције медицинског особља, као и да је у свакодневном контакту са медицинским радницима који се налазе у самоизолацији и да су сви добро, као и укућани пацијенткиње. Такође је истакао да ће КБЦ Грачаница ускоро добити инфективно одељење.

“Поред већ постојећих постеља које има наш КБЦ, добићемо нове постеље, тако да уколико дође до ширења ове епидемије, ми ћемо моћи да збринемо много већи број болесника”, рекао је др Столић.

И председник Општине Грачаница, Срђан Поповић је потврдио да су предузете све потребне мере у надлежности локалне самоуправе:

„Још када је констатована могућност да је жена оболела од вируса COVID-19, предузели смо све неопходне мере и одмах смо обавестили полицију, а породица је стављена у изолацију као и сви медицински радници који су били у контакту са оболелом“, рекао је Поповић, додавши да су предузете све превентивне мере у циљу спречавања ширења епидемије.

Срђан Поповић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Градоначелник Грачанице је истакао да је добра сарадња између локалне самоуправе и полиције када је у питању, како је рекао, кршење полицијског часа, али је и додао да су грађани прилично дисциплиновани. Позвавши грађане да остану у својим кућама како се не би излагали опасности од заразе, Поповић је нагласио да ће бити предузете све мере да грађани буду снабдевени животним намирницама. По његовим речима, дезинфикују се сви јавни објекти и улице, организована је мрежа волонтера који свакодневно обилазе старије суграђане и снабдевају их потребним намирницама и лековима, а инспекција обилазе све трговце који неоправдано повећавају цене и предузима казнене мере.

На данашњој конференцији је речено да у КБЦ Приштина у Грачаници има довољно тестова и да постоје два респиратора, од којих се један користи за евентуалне свакодневне здравствене тегобе, а да је други предвиђен за оболеле од корона вируса.

На питање новинарке нашег портала да ли се и у медицинским установама на КиМ спроводи наредба Министарства здравља о додатном запошљавању на неодређено време лекара и медицинског особља, да ли у КБЦ постоји потреба за додатним запошљавањем и да ли је неко већ запослен, директор КБЦ Приштина у Грачаници је кратко одговорио:
„Ми смо се обратили са неким нашим потребама које нису велике. Чекамо одлуку Министартва здравља у вези са тим“.
Анђелка Ћуп