Из војвођанске житнице стигло 20 тона брашна за народне кухиње на КиМ

ФОТО: Брашно стигло из Војводине/ЕРП КиМ

Компанија „Митросрем“ нашла се међу првим компанијама чија је робна донација ових дана пристигла у средине настањене Србима јужно од Ибра. Донирали су 20 тона брашна, а епархија Рашко-призренска упозорава и да се народним кухињама јавља све већи број корисника који нису користили ову помоћ раније.

„У овој тешкој и итекако кризној ситуацији, која као ланац стеже читаву планету, нашу државу, и страдално Косово и Метохију, као дар са неба долази нам лепа вест од стране компаније Митросрем а.д. из Сремске Митровице, која великодушно и несебично упућује донацију од 20т пшеничног брашна за наставак и неометани рад Народних кухиња на овим просторима“, потврдила је ЕРП КиМ, као и да је донација и стигла.

У томе истичу ангажовање војвођанске владе, уз посредство Секретаријата за науку и високо образовање, као и дугогодишњег доброчинитеља и донатора епархије – професора Зорана Милошевића, те Канцеларије за КиМ.

ФОТО: Брашно стигло из Војводине/ЕРП КиМ

Епархија преноси позитивне утиске народних кухиња које при Епархији функционишу већ 20 година, али и упозоравају да је све више оних који се за помоћ јављају.

„(…) На врата нам долазе и они који се никада нису нашли на списку корисника народних кухиња. Помоћ је ових дана многима преко потребна, и зато је овај гест у виду ове веома значајне и важне донације јасан показитељ љубави, слоге, разумевања и саосећања“, истакнуто је у Епархији.

Црква је апеловала на солидарност:

„Јако је битно да се у овим тешким данима држимо заједно, солидарно, разумно, и саосећајно, да покажемо друштвену одговорност и чувамо једни друге. Да се помажемо, ујединимо и заједно отерамо ове оловне дане што прете да нас сломе. У тренуцима попут ових, када помоћ и поред разних искушења пристигне, осећамо се јаким, смелим и сигурнијим“.

Шест народних кухиња води организација „Мајка девет Југовића“ при Епархији рашко-призренској, која постоји скоро 20 година. У њима се храни око 2.000 корисника. Имају своја пољопривредна газдинства – фарме коза и млекаре.

Француски хуманитарни активиста Арно Гујон недавно је упутио апел јавности да се прикупе нове донације и помоћ за ове народне кухиње.

ФОТО: Брашно стигло из Војводине/ЕРП КиМ
Извор: КоССев