СПЦ позвала старије од 65 година да се уздрже од доласка у цркве

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Манастир Грачаница

Синод Српске православне цркве (СПЦ) потврдио је да неће бити прекида служења литургија и вршења причешћа, с обзиром на то да литургија представља основу вере у живог Бога, али је позвао вернике старије од 65 година да се уздрже од доласка у храмове.

СПЦ ће применити препоруке Владе Србије да се у циљу сузбијања ширења вируса корона верски обреди у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верника, као и да се о термину причешћа у свом дому верници благовремено договоре са својим парохом.

То конкретно значи да ће се у храмовима у току богослужења налазити свештеник (или свештеници) са ђаконом, појцима и црквењаком (како је где потреба и прилика).

СПЦ је позвала све вернике старије од 65 година, као и млађе слабијег општег здравственог стања и слабијег имунитета, да се наредних дана и недеља уздрже од доласка у храмове на богослужења.

„Понављамо: Ризик није свето Причешће, напротив, њега примамо, поред осталог и на исцељење душе и тела, већ реално присутна опасност од вируса, независно од светог Причешћа, због његове експанзије на сваком кораку у последње време, а предстојећи период и кинески и домаћи стручњаци оцењују као најкритичнији и виде што већу изолацију као једини начин да се његово ширење заустави и да се избегне трагично искуство Италије и неких других земаља“, навела је СПЦ у саопштењу.

Истовремено, богослужења је могуће пратити путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница, док се одлажу крштења, а сахране треба да се организују са што мањим бројем присутних.

Извор: КоССев