Ђурић: У КМ стиже тим епидемиолога да помогну болници за пријем лакших пацијената

ФОТО: Канцеларија за КиМ

<font size="2"><em>ФОТО: Канцеларија за КиМ</em></font><hr />

Министарство здравља Србије упутиће тим епидемиолога у КБЦ Косовска Митровица како би помогли у организацији болнице за пријем на лечење

Министарство здравља Србије упутиће тим епидемиолога у КБЦ Косовска Митровица како би помогли у организацији болнице за пријем на лечење пацијената са лакшом клиничком сликом, док ће пацијенти са тежом клиничком сликом за сада бити упућивани на лечење у клиничке центре у Крагујевцу и Нишу, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је такође потврдио и да су медицински гасови допремљени за болнице на КиМ.

Како је на претходној конференцији за медије у Грачаници саопштио инфектолог Др Бобан Столић, КБЦ Приштина у Грачаници располаже са два респиратора од којих се један користи за свакодневну употребу, а док ће се други користити уколико буде дошло до хитног стања, за обезбеђивање потпоре за транспорт пацијента у регионални корона центар.

За КБЦ Косовска Митровица из овог центра није познат званичан податак о броју респиратора, али је његов директор Милан Ивановић раније казао да ова установа располаже са довољним бројем.

Како је међутим ЦИНС недавно истраживао, а према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у косовско-митровичком округу користи се 7 респиратора, и један који се такође користи у Косовском округу.

На Северу су претходних дана потврђена прва два позитивна случаја на COVID-19, који су уз трећу пацијенткињу из Добротина код Липљана, код које је иначе прво потврђен COVID-19 смештени у КБЦ Ниш.

Ђурић је јуче саопштио да је у студентском центру у Косовској Митровици у току фазно опремање за пријем пацијената са лакшим симптомима коронавируса.

Извор: КоССев