Đurić: U KM stiže tim epidemiologa da pomognu bolnici za prijem lakših pacijenata

ФОТО: Канцеларија за КиМ

ФОТО: Канцеларија за КиМ


Ministarstvo zdravlja Srbije uputiće tim epidemiologa u KBC Kosovska Mitrovica kako bi pomogli u organizaciji bolnice za prijem na lečenje

Ministarstvo zdravlja Srbije uputiće tim epidemiologa u KBC Kosovska Mitrovica kako bi pomogli u organizaciji bolnice za prijem na lečenje pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, dok će pacijenti sa težom kliničkom slikom za sada biti upućivani na lečenje u kliničke centre u Kragujevcu i Nišu, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je takođe potvrdio i da su medicinski gasovi dopremljeni za bolnice na KiM.

Kako je na prethodnoj konferenciji za medije u Gračanici saopštio infektolog Dr Boban Stolić, KBC Priština u Gračanici raspolaže sa dva respiratora od kojih se jedan koristi za svakodnevnu upotrebu, a dok će se drugi koristiti ukoliko bude došlo do hitnog stanja, za obezbeđivanje potpore za transport pacijenta u regionalni korona centar.

Za KBC Kosovska Mitrovica iz ovog centra nije poznat zvaničan podatak o broju respiratora, ali je njegov direktor Milan Ivanović ranije kazao da ova ustanova raspolaže sa dovoljnim brojem.

Kako je međutim CINS nedavno istraživao, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u kosovsko-mitrovičkom okrugu koristi se 7 respiratora, i jedan koji se takođe koristi u Kosovskom okrugu.

Na Severu su prethodnih dana potvrđena prva dva pozitivna slučaja na COVID-19, koji su uz treću pacijentkinju iz Dobrotina kod Lipljana, kod koje je inače prvo potvrđen COVID-19 smešteni u KBC Niš.

Đurić je juče saopštio da je u studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici u toku fazno opremanje za prijem pacijenata sa lakšim simptomima koronavirusa.

Izvor: KoSSev