Na severu Kosova četvoro obolelih od virusa KOVID 19, čekaju se rezultati za još devetoro

Александар Спирић, фото: ГрачаницаОнлајн

Александар Спирић, фото: ГрачаницаОнлајн


Na severu Kosova je registrovano ukupno četvoro obolelih od virusa KOVID-19, još sedmoro osoba ima iste simptome i za njih se čekaju rezultati

Na severu Kosova je registrovano ukupno četvoro obolelih od virusa COVID-19, još sedmoro osoba ima iste simptome i za njih se čekaju rezultati analiza, kao za još dve osobe čiji su uzorci poslati ranije, rekao je na jutrošnjoj konferenciji za medije predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić. Po Spirićevim rečima, situaciju je zabrinjavajuća.

„Situacija na severu Kosova je izuzetno zabrinjavajuća, pogotovu što su oboleli zatvorski radnik i ostalih sedmoro ljudi sa istim simptomima, bili na istom veselju, odnosno svadbi u Zvečanu 14. marta. I oni će u toku dana biti testirani od strane nadležnih službi iz Prištine, jer je zatvorska ustanova pod njihovom nadležnošću“, rekao je Spirić, dodajući da će oboleli sa infektivnog odeljenja Kliničkog centra Kosovska Mitrovica biti prebačeni u Klinički centar Niš, gde se već nalaze na lečenju oboleli sa Kosova, među njima i jedna žena sa juga, iz Dobrotina, sela u blizini Lipljana.

Aleksandar Spirić poziva i ostale goste sa pomenute svadbe, na kojoj je kako saznajemo, bilo oko 300 zvanica, a među njima i prva inficirana žena iz Kragujevaca, da se u slučaju da imaju simptome jave najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Dr Aleksandar Antonijević, epidemiolog Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici kaže da je uzorak za zatvorskog radnika poslat u petak na Institut “Torlak”, kao i da se čekaju rezulatati za devet osoba, od kojih su tri poslata u subotu, a šest u ponedeljak.

„Danas će takođe biti uzorkovan veći broj osoba koje su imale kontakte sa obolelima, a još postavljamo indicije koga treba uzorkovati. Takođe ćemo ispitati i druge sumnjive slučajeve sa severa Kosmeta, poput nekih iz Zubinog potoka“, kaže dr Antonijević.

Direktor Kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, dr Milan Ivanović upozorio je da će se broj zaraženih na severu Kosmeta povećati zbog osoba koje su bile u kontaktu sa ljudima kod kojih je potvrđena zaraza, ističući da je više od stotinu lica u samoizolaciji.

A.Ć.