Уставни суд: Мера косовске владе о ограничењу кретања противуставна, укинути је до 13. априла

Уставни суд Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Уставни суд Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Уставни суд Косова оценио је као противуставну одлуку косовске владе којом се ограничава слобода кретања грађана

Уставни суд Косова оценио је као противуставну одлуку косовске владе којом се ограничава слобода кретања грађана и приватних аутомобила у периоду од 10:00 до 16:00 и 20:00 до 06:00 у циљу сузбијања ширења коронавиурса, преноси приштинска Коха позивајући се на саопштење Уставног суда. Тумачење уставности ове одлуке претходно је затражио косовски председник Хашим Тачи.

„Суд је једногласно одлучио да одлука Влада бр. 01/15 од 23. марта 2020. није у складу са чланом 55 Устава о ограничењу основних права и слобода“.

Овај суд уједно сматра да ограничења прописана одлуком Владе нису „прописана законом“, те су у супротности са правима прописаним члановима 35, 36 и 43, као и чланом 55 Устава којим се у првом ставу јасно дефинише да се основна права и слободе загарантоване Уставом могу ограничити само законом.

С тим у вези, Уставни суд појашњава да Влада не може да ограничи било која основна права и слободе одлукама осим ако законом Скупштине није предвиђено ограничење истих.

Уставни суд је као рок за стављање одлуке владе ван снаге одредио датум 13 април.

„У току овог временског периода и у складу са чланом 55 Устава у односу на ‘ограничење’ основних права и слобода, релевантне институције Републике Косово и у првом реду Скупштина, треба да предузму потребне мере да обезбеде да су потребна ограничења основних права и обавеза у циљу оцувања јавног здравља, учињена у сагласности са Уставом и овом пресудом“, додаје се у одлуци Уставног суда.

Поручују да су Министарство здравља, као влада у оставци и даље овлашћени да доносе одлуке у циљу спречавања и сузбијања пандемије у мери у којој су за то овлашћени Законом о борби против спречавања заразних болести и Законом о здрављу.

Подсетимо, косовска влада усвојила је 23. марта одлуку да заустави кретање људи и возила у два различита временска периода током дана: од 10:00 до 16:00 и од 20:00 до 6:00.

Овом одлуком је уједно регулисано да се више од две особе не би требало да ходају заједно, те да увек држе удаљеност од два метара од осталих.
Њом су забрањени и састанци и на отвореном али и на затвореном осим када је то неопходно за обављање радних задатака за спречавање и борбу против пандемије и на којима је дозвољено растојање од два метра од других.

Исте ноћи реаговао је косовски преседник, Хашим Тачи, исказавши своје противљење, јер је, како је саопштио, „увођење забрање кретања без претходног проглашавања ванредног стања неуставно“.

Он је потом позвао полицију и све институције да не спроводе ову одлуку, јер према њему, оне чине кривично дело те се уједно обратио Уставном суду за тумачење уставности ове одлуке.

Само неколико дана након што јој је изгласано неповерење, косовска влада у оставци одлучила је да на предлог министарства здравља, Арбена Витије, измени меру о ограничењу кретања људи и приватних аутомобила тако да се забрана примењује у термину од 17:00 до 06:00.

Вршилац дужности косовског министра унутрашњих послова, Џељаљ Свећља (Xхелал Свеçла), јуче је управо због Тачијевог позива на непоштовање одлуке владе поднео кривичну пријаву Основном тужилаштву у Приштини против њега.

Извор: КоССев