fbpx

Reakcije na zamenu stopostotnih taksi reciprocitetom

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Posle odluke Vlade Kosova da stopostotne takse na proizvode iz Srbije zameni reciprocitetom,

Posle odluke Vlade Kosova da stopostotne takse na proizvode iz Srbije zameni reciprocitetom, svoje neslaganje je u zvaničnom saopštenju iskazala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini.

“Sjedinjene Američke Države su bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere, jer ove politike štete građanima Kosova i guše ekonomiju Kosova. Protiv smo najnovijeg koraka primene recipročnih mera na kretanje robe iz Srbije. Ove mere stvaraju više problema u trenutku kada SAD veruje da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog”, kaže se u saopštenju Ambasade SAD.

Sa druge strane, na svom tviter nalogu se oglasio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izrazivši svoje zadovoljstvo, kako je rekao, zbog “potpunog ukidanja taksi”.

“Srećan sam što vidim odluku o potpunom ukidanju taksi od strane kosovske vlade za robu koja dolazi iz Srbije i BiH. Ovo je važna odluka. Regionalna saradnja je ključna kao i održavanje protoka robe, posebno u vremenima krize COVID-19“, napisao je Borelj.

A.Ć.
%d bloggers like this: