Реакције на замену стопостотних такси реципроцитетом

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

После одлуке Владе Косова да стопостотне таксе на производе из Србије замени реципроцитетом, своје неслагање је у званичном саопштењу исказала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Приштини.

“Сједињене Америчке Државе су биле јасне да Косово треба да укине све таксе, а не да ствара нове баријере, јер ове политике штете грађанима Косова и гуше економију Косова. Против смо најновијег корака примене реципрочних мера на кретање робе из Србије. Ове мере стварају више проблема у тренутку када САД верује да ц́е споразуми о авио, железничком и друмском саобраћају о којима су се обе стране договориле, када буду спроведени, повец́ати економски развој и створити услове потребне за успешан дијалог”, каже се у саопштењу Амбасаде САД.

Са друге стране, на свом твитер налогу се огласио и високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, изразивши своје задовољство, како је рекао, због “потпуног укидања такси”.

“Срећан сам што видим одлуку о потпуном укидању такси од стране косовске владе за робу која долази из Србије и БиХ. Ово је важна одлука. Регионална сарадња је кључна као и одржавање протока робе, посебно у временима кризе COVID-19“, написао је Борељ.

А.Ћ.