Амбасадори земаља ЕУ поздравили именовање Лајчака, Приштина не дели њихов ентузијазам

Мирослав Лајчак, ФОТО: Wikimedia Commons/EU2016

Обистинило се оно шта су многобројни медији – како у Београду, тако и Приштини, већ месецима најављивали – бивши шеф словачке дипломатије, Мирослав Лајчак, од данас је и званично специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине. Именовање Лајчака који долази из земље која није признала Косово поздравило је више амбасадора европских земља, приштински званичници, са друге стране, не деле њихов ентузијазам.

Именовање Лајчака је међу првима поздравио италијански амбасадор у Приштини, Никола Орландо. У објави на Твитеру поручио му је да може да рачуна на подршку Италије с циљем објављања дијалога Београда и Приштине.

„Поздрављам именовање Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ и желим му успех. Може рачунати на подршку Италије да се што пре успостави дијалог између Косова и Србије уз помоц́ ЕУ, са циљем коначног свеобухватног споразума и помирења“, написао је Орландо.

У међувремену огласила се и Француска амбасада на Косову, уједно потврдивши да Лајчак може да рачуна и на њихову подршку.

„Мирослав Лајчак може рачунати на подршку Француске у обављању својих дужности специјалног представника Европске уније задуженог за олакшавање дијалога између Косова и Србије. Он ц́е заступати Европску унију и њене државе чланице у посредничкој улози с циљем постизања свеобухватног, коначног и правно обавезујуц́ег споразума између две стране“, наведено је на званичној Фејсбук страници амбасаде.

Честитке стижу и од амбасадора Немачке у Приштини, Кристијана Хелта.

„Честитамо и све најбоље желимо вашој мисији. Радујем се, вашем ангажману и у потпуности ћу га подржати. Преко потребно је да се крене напред“, поручио му је Хелт.

Заједничком раду са Лајчаком радује се комесар Европске уније за суседство и проширење Оливер Вархељи.

„Дугорочни мир и стабилност на западном Балкану је један од важнијих приоритета Европске уније“, оценио је Вархељи на свом Твитер налогу.

Да ће Лајчак обавити „одличан посао“ као специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, претходно је саопштио високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбедност, Жозеп Борељ, који га је и предложио за ову позицију.

И док међунродна заједница гледа на именовање Лајчака као на добар потез, лидер ААК и бивши косовски премијер, Рамуш Харадинај, не мисли исто.

За разлику од најјачих европских земаља и представника ЕУ, Харадинај сматра да ЕУ именовањем Лајчака „успорава целокупни процес“ дијалога.

„У фази великог финала и водеће улоге САД, ЕУ успорава процес“, написао је Харадинај на Твитеру.

Претходно је и косовски председник, Хашим Тачи, уз објаву лажне вести да је Лајчак већ именован, саопштио да је његова нова мисија осуђена на пропаст због тога што Словачка није признала Косово као државу и гласала је против чланства Косова у УНЕСЦО.

Подсетимо, Европско веће саопштило је данас да је бивши шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак званично специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и остала питања која се тичу Западног Балкана у склопу једногодишњег мандата.

Претходно је идеју о именовању изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине представио управо Борељ, приликом своје посете Београду и Приштини пре више месеци.

Приштински, али и београдски медији писали су одмах затим о томе да би нови изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине могао да буде управо Мирослав Лајчак. С обзиром на то да одлазећи министар спољних послова Словачке, Мирослав Лајчак, долази из земље која није признала Косово, овакве најаве наишле су на негодовање Приштине.

Да именовање Лајчака није добар избор претходно су саопштили и аналитичари Тоби Вогел и Бодо Вебер.

Поред њих, и Американац, Даниел Сервер, каже да Лајчака „не сматра способним“ да помогне дијалогу, подсец́ајуц́и на неиспуњено обец́ање да ц́е Словачка признати независност Косова.

Председник Србије, Александар Вучић претходно је такође коментарисао медијску најаву именовања Лајчака за изасланика ЕУ, неискључивши могућност да до тога дође.

Мишљења је да ко год буде био постављен, да ће бити под снажним утицајем и подршком Берлина.

Како је данас саопштило Европско веће, Лајчаков задатак ће бити да постигне свеобухватну нормализацију односа између Београда и Приштине и допринесе јачању добросуседских односа и помирењу између партнера на Западном Балкану.

Именовању Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, претходило је прошлогодишње именовање Ричарда Гренела од стране председника САД за изасланика са истим дужностима али све већег броја изјава приштинских званичника да заправо САД преузимају главну улогу у дијалогу Београда и Приштине.

Извор: КоССев