Kosovska Mitrovica i Zvečan od večeras „podkarantin“

ФОТО: КоССев

ФОТО: КоССев


Krizni štabovi u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, na predlog epidemiologa su zbog novih slučajeva inficiranja građana koronavirusom,

Krizni štabovi u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, na predlog epidemiologa su zbog novih slučajeva inficiranja građana koronavirusom, ove opštine proglasili „podkarantinom“. Odluka će stupiti sada od 18 časova.

To znači da nijedan građanin ne može da uđe, odnosno napusti ove opštine, osim kada su u pitanju zdravstveni razlozi, snabdevanje stanovništva hranom i ostalim potrepštinama, te zaposleni u javnoj administraciji a u vezi aktivnostima na sprečavanju širenja pandemije.

Ovu odluku su večeras novinarima kratko saopštili čelnici opštine Kosovska Mitrovica, odnosno Severna Mitrovica iz dva sistema, Aleksandar Spirić i Goran Rakić, uz zamenika direktora KBC KM dr Zalatan Eleka, infektologa Danicu Radomirović, te epidemiologa Aleksandra Antonijevića.

Do sada je na Severu Kosova koronavirusom inficirano 17 osoba, 11 iz Kosovske Mitrovice, četiri iz Zvečana i dve iz Leposavića, uključujući i osobu koja je preminula pre dva dana.

Iz Kriznog štaba Kosovske Mitrovice ranije danas poručili su da su obezbedili mesto za trijažu u sklopu Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, gde se uzorkovanje i obavlja i da se trude da pomognu medicinskom osoblju u dopremanju i obezbeđivanju medicinske opreme.

Iz centralnog kriznog štaba iz Beograda očekuju odluku da se pacijentima sa lakšom kliničkom slikom omogući da budu smešteni u Studentskom domu a na predlog epidemiologa iz Beograda koji su snimili situaciju na terenu, kazao je Aleksandar Spirić.

Tim profesora infektologa i epidemiologa boravio je juče na Kosovu i Metohiji, odnosno u Kosovskoj Mitrovici i oni će narednih dana pomagati KBC Kosovska Mitrovica na organizaciji aktivnosti u borbi protiv daljeg širenja virusa korona, odnosno raditi na zaštiti zdravlja stanovništva.

Izvor: KoSSev