У Грачаници епидемиолошка ситуација стабилна, нема новозаражених

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У Општини Грачаница, али и у осталим српским срединама јужно од Ибра, осим једне заражене особе која је регистрована 25. марта, више нема заражених вирусом COVID-19. Оболела особа се налази у КБЦ Ниш, стабилног је стања и полако се опоравља, рекао је данас на конференцији за медије др Бобан Столић, инфектолог Клиничко болничког центра Приштина у Грачаници. Хитна помоћ је грађанима доступна 24 часа, истакла је начелница Хитне службе Марина Мадић, а по речима директорке Дома здравља Грачаница, др Мирјане Димитријевић, радници ове установе су у потпуности опремљени и предузели су све мере како би спречили ширење епидемије вируса COVID-19.

Епидемиолошка ситуација у српским срединама јужно од Ибра је стабилна, истакао је на данашњој конференцији за медије др Бобан Столић, инфектолог у Клиничко болничком центру Приштина у Грачаници. Столић је позвао грађане да се не опуштају, да не излазе без преке потребе, посебно старије суграђане, као и да поштују све мере стручњака и надлежних институција. Новооболелих од вируса COVID-19 јужно од Ибра нема. Једина особа која је регистрована је жена из Добротина, села у близини Липљана.

„Особе које су у изолацији, а које су биле у контакту са особом код које је регистрован Ковид-19 су добро и са њима смо свакодневно у контакту. Особа која је транспортована у Клинички центар Ниш осећа се добро, опоравља се, што је за нашу струку јако битно. Примарно је сачувати живот те особе, као и других људи, а ми ћемо пружити сву максималну помоћ и излечење. Видим да се народ мало опустио, наше средине су живље, видим повећан број становништва, већа окупљања, тако да бих позвао све да буду опрезни. Верујем да ће ова кривуља која ових дана непрекидно расте, за две, три недеље бити исправљена уз помоћ свих нас. Пацијенти без преке потребе не треба да долазе у здравствене установе, постоје кол центри, консултујте се са нашим лекарима добићете праве информације и на основу тих информација поступајте даље“, подвукао је др Бобан Столић.

И Дом здравља Грачаница је потпуно спреман и организован за спречавање ширења инфексције. Инсталирано је посебно тријажно одељење у које грађани могу да се обрате уколико осећају било какве тегобе које личе на симптоме корона вируса.

„У Дому здравља Грачаница већ две недеље постоји једна импровизована просторија где се сваки прегледани пацијент евидентира. До сада су се најчешће јављали пацијенти са неким блажим симптомима респиртаторне инфекције, обично су то упале горњих дисајних путева или секреција из носа. Пацијенти се могу јавити код нас у амбуланту где ће им бити одрађена крвна слика и преглед и уколико ми посумњамо да има тежу респираторну инфекцију, конултујемо се са лекарима Клиничко-болничког центра. Постоји рендген служба и рендген апарат који је одвојен само за пацијенте код којих се сумња на Ковид-19. У консултацији са инфектологом и осталим лекарима из Клиничко болничког центра процењујемо да ли тог пацијента треба хоспитализовати“, рекла је директорка Дома здравља Грачаница, др Мирјана Димитријевић, додавши да ова установа има довљно лекара и заштитне опреме.

“Постоје четири мобилне екипе које су пацијентима доступни 24 часа. Уколико инфектолог процени да је потребно изаћи на терен, консултује се мобилна екипа која излази на терен. На основу анамнестичких и епидемиолошких података и физикалног налаза, опредељује се да ли ћемо консултиовати инфектолога или не. Углавном су наши пацијенти одговорни, а ми смо доступни 24 сата како бисмо им пружили помоћ“,објаснила је функционисање Хитне помоћи, начелница ове службе, др Марина Марковић Мадић.

На данашњој конференцији за медије је такође речено да здравствене установе имају сву потребну заштитину опрему.

А.Ћ.