Posle 40 godina ikona Pećke Krasnice ophodila zidine Pećaršije

фото: mitropolija.com

фото: mitropolija.com


Na četvrtu nedjelju Velikog Časnog posta, kada se naša sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno sjeća Svetog prepodobnog oca našeg Jovana Lestvičnika,

Na četvrtu nedjelju Velikog Časnog posta, kada se naša sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno sjeća Svetog prepodobnog oca našeg Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj sravropigijalnoj Patrijaraškoj lavri Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična Liturgija.

Nakon Liturgije krenula je litija sa svetom čudotvornom ikonom Pećke Bogorodice u svešteni ophod oko manastirskih zidina ove starodrevne, svesrpske svetinje. Bila je ovo prva litija nakon četrdeset godina, u kojoj je ova čudotvorna ikona pronijeta oko spoljnih zidina Pećaršije.

Ovu veliku Svetinju roda srpskogpravoslavnog na rukama su nosile mati Haritina, igumanija pećka i sestre monahinje ove svete obitelji. Za vrijeme krsnog vhoda čitana je molitva za izbavljenje od zarazne bolesti koju je sastavio rumunski Patrijarh Danilo i akatist Presvetoj Bogorodici Pećkoj, dok su zidine manastira i njegova okolina kropljeni osvećenom bogojavljenskom vodicom.

foto: mitropolija.com

Po završetku sveštenog vhoda ikone Majke Božije Pećke Krasnice sestrinstvo manastira Pećka Patrijaršija je još jednom uznijelo toplu i usrdnu molitvu za izbavljenje od korona virusa, najnovije pošasti koja je snašla naš narod i cio svijet, za zdravlje i spasenje svih.

Podsjetimo da je kroz svu burnu istoriju našega naroda, u doba velikih smutnji, zaraznih bolesti i nevolja, ikona Majke Božije Pećke nošena u litiji kroz grad Peć, čudotvoreći i pomažući vjernima.

Izvor: mitropolija.com/Slobodanka Grdinić