Тачи: Ситуација на Северу неприхватљива и резултат немара косовске владе у заштити интегритета

Фото: ГрачаницаОнлајн

„Ситуација створена у северним косовским општинама је неприхватљива и резултат је немара и неодговорности Владе Републике Косово да помаже и штити грађане и територијални интегритет Републике Косово“, саопштио је косовски председник Хашим Тачи.

Недуго након што су званичници косовске владе потврдили да је одлука Кризних штабова Косовске Митровице и Звечана да две северне општине ставе под карантин услед ширења корона вируса, спроведена у координацији са владом у Приштини, огласио се Хашим Тачи.

„Као председник Републике Косово, са великом забринутошћу пратим ситуацију створену на северу Републике Косово“, написао је на свом Фејсбуку.

„Влада Републике Косово не сме да дозволи општинама у северном делу Косова да делују ван контроле институција и тела надлежних за спречавање пандемије COVID-19, стварајући тако нелегални оперативни простор за српске власти на територији наше државе“, навео је, додавши да су све мере које косовске здравствене и полицијске установе предузимају обавеза, и да се оне спроводе на целој територији Косова, позвавши косовску владу да то, како је казао, и учине.

Тачијева изјава уследила је такође и на више медијских извештаја данас у косовским медијима о томе да су грађани са југа спречени да оду у Северну Митровицу.

Члан председништва ПДК, Бетим Ђоши (Gjoshi), из Тачијеве странке, претходно је оптужио косовску владу у оставци да је склопила „тајне договоре са Вучићевом српском владом“ 20. марта којим се „Србији предаје власт у области здравства за велики део територије и становништва Косова“.
Према његовим речима, „тајни споразум којим се дозвољава улазак на Косово за око 100 лекара, медицинских сестара и логистичких тимова којима командује Београд представља повратак и јачање српских паралелних структура на Косову“.

Кризни штабови у Косовској Митровици и Звечану су на предлог епидемиолога, здравствених институција, Института за јавно здравље, Министарства здравља, а због нових случајева инфицирања грађана коронавирусом, ове општине прогласили „под карантином“. Одлука је ступила на снагу јуче у 18 часова и трајаће „до даљњег“.

Вршилац дужности министра унутрашњих послова Косова, Ђељаљ Свећла (Xhelal Sveçla), рекао је данас за Коху да је мера карантина за општине Северна Митровица и Звечан успостављена у потпуној координацији између централних институција (Министарства здравља) и локалних власти.

То је потврдио и портпарол косовске владе, Перпарим Криезиу (Përparim Kryeziu), наводећи, како је јавила РТК2, да је косовско министарство здравља „у потпуности укључено у ванредну ситуацију у општинама Северна Митровица и Звечан“.

“Овај вирус не познаје расу или националност, па сматрамо да његово лечење по овом основу није ни могуће, ни неопходно. Влада је и даље посвећена спровођењу свих мера предузетих против ЦОВИД-19. Те мере су усмерене ка одржавању здравља свих грађана без разлике”, казао је портпарол косовске владе.

На обавезу рестрикције кретања упозорили су и градоначелници Јужне и Северне Митровице вече уочи проглашења карантина, изненадним сусретом и то заједно са командантом КФОР-а, на главном Ибарском мосту.

У северним општинама за 22 особе до сада потврђено је да су инфициране коронавирусом, од којих је једна преминула.

У Косовској Митровици ове недеље боравио је тим инфектолога и епидемиолога из Београда чији је задатак да помогну здравственим установама на Северу, као и у срединама јужно од Ибра да се организују најбољи могући начини како би се спречило ширење овог вируса.

Извор: КоССев