Витиа: Одлуку о карантину С. Митровице и Звечана донело Министарство здравља уз пуну координацију са локалним властима, наставићемо да координишемо са градоначелницима

Арбен Витиа, министар здравства, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

На заједничкој конференцији са директором полиције Рашитом Ћаљајем и директором Института за јавно здравље Косова, Насером Рамаданијем, министар здравља Арбен Витиа говорио је о ситуацији у Северној Митровици и коронавирусу.

Витиа је рекао да су у Институту за јавно здравље, до јуче поподне, тестирана 443 случаја, код којих је 9 било позитивно.

„Шесторо се опоравило и добра је вест да се број опоравка повећава. Укупно је тестирано 1743, а 135 је инфицирано, једна особа је преминула, а 16 се опоравило. Међу тестиранима за које се испоставило да су позитивни, троје је са севера“, рекао је Витиа, преноси Коха.

Институт за јавно здравље Косова, каже Витиа, наставиће да непрестано тестира људе.

Према Витијиним ријечима, уложиће се сви напори да се спречи ширење вируса корона.

„Координација две општине на северу обављена је по нашем знању. Мере су предузете према протоколу. Поступили смо према упутствима СЗО. Надамо се да ћемо то моћи заједно. Наставићемо да координишемо са градоначелницима Северне Митровице и Звечана. Свесни смо бројних изјава данас, такође политичке природе, али данас тражим солидарност. Пандемија је претња целом човечанству. Пазите на нетачне информације. Позивам грађане да се придржавају наших савета, како би били сигурни да полицајци заједно са медицинским сестрама и лекарима дају све од себе. Молимо вас да избегавате породичне посете. Заштитите своје здравље и здравље своје породице. Двапут размислите пре него што напустите стан и кућу. Сваки излазак носи висок ризик, овај месец ће све одредити. Само заједно можемо успети“, закључио је Витиа.
Витиа потврдио да ће број Срба заражених на Северу ускоро бити уврштен на листу Косовског института за јавно здравље

Витиа је нагласио да су они стално у координацији са локалним властима у северној Митровици.

Позвао је да се одбаце политичке разлике и да ће, према његовим речима, Министарство здравља и Национални институт наставити да раде за грађане широм Косова.

„Министарство здравља је у координацији са локалним властима у северним општинама за сваку акцију, ми смо и даље у координацији с њима, одлуку о карантину Северне Митровице и Звечана донело је Министарство здравља уз пуну координацију са локалним властима. Преузимам одговорност уколико то није случај. Све политичке разлике треба оставити по страни, примарно је здравље наших грађана, без разлике ћемо пружити нашу помоћ у сваком кутку земље“, нагласио је Витиа, преноси КОХА.

Витиа је рекао да су у сарадњи са локалним властима, два тима из Института за јавно здравље отишла у северни део и припремили 90 узорака од којих су три били позитивни резултати.

„Неки узорци који су узети раније и који нису урађени у Приштини, још увек нису регистровани, али ми смо у координацији са локалним властима које ће послати тачан број инфицираних људи, а затим ће бити уведени и ажурирани у нове податке које ће објавити Институт за јавно здравље Косова“, рекао је Витиа.

У међувремену, директор полиције Рашит Ћаљај рекао је да су сви грађани српске националности који су од ширења пандемије Цовид-19 ушли на Косово, били обавештени и ушли су уз дозволу косовских власти.

„Многи грађани српске националности, лекари, ушли су на Косово са дозволом да контролишу (здравље, прим. ред.) грађане српске националности“, рекао је.

У међувремену, актуелни министар Витиа додао је да су „одлуке Министарства здравља, као и за остале општине, донете по препоруци Института за јавно здравље Косова“.

„Професионалци морају да разговарају, пустимо их да раде свој посао. Свака одлука у будућности коју ће донети Министарство здравља биће донета у координацији с тим стручњацима“, закључио је.

Рамадани: Следеће три недеље су кључне да грађани избегавају изласке

Директор Националног института за јавно здравље током заједничке конференције са министром здравља, Арбеном Витиом и директором полиције, Рашитом Ћаљајем у суботу увече одржао је кратку презентацију епидемиолошке ситуације на Косову.

Рамадани је синоћ рекао да је оборен рекорд лабораторије за микробиологију, јер су тестирана 243 случаја, од којих је 9 позитивно.

„Имајући овакву ситуацију, пре месец и по дана, у којој се интензивно бавимо дијагностицирањем и праћењем на терену свих случајева везаних за ЦОВИД-19, дошли смо до ове тачке са 135 позитивна случаја, то је надмашило наша очекивања, јер смо мислили да ћемо имати више случајева „, рекао је.

„Али нема места за туговање док не уклонимо вирус са наше територије“, додао је.

Рамадани је у међувремену рекао да ће се пуна сарадња власти наставити. Истовремено, апеловао је поново на грађане да не излазе, захтевајући да се придржавају упутстава до краја априла, да остану код куће и изађу само у случају потребе.

„Прошле су три критичне недеље да се грађани током ових дана не окупљају и да остану код куће“, рекао је.

Извор: Коха (Текст је изворно преведен са албанског)/КоССев