НУНС: Нови неосновани напади на редакцију портала КоССев

Независно удружење новинара Србије најоштрије је осудило нови напад власти Косовске Митровице на портал КоССев и пружа пуну подршку редакцији у даљем професионалном раду по ком су свих година уназад били препознати.

Председник Привременог органа Косовске Митровице, Александар Спирић, прозвао је портал КоССев што је уживо на друштвеним мрежама преносио претходну званичну конференцију за медије овог органа, и уз то оптужио редакцију да се не бави борбом против вируса и да уноси нестабилност у време пандемије политичким питањима која одговарају власти у Приштини.

Забрињава незнање челника Косовске Митровице да су конференције за медије јавни догађаји и да се могу преносити уживо, а плаши потпуно неосновано и злонамерно оптуживање новинара да саботирају борбу против ширења заразе и да су експоненти политике власти Косова. Такве изјаве су изузетно опасне и у великој мери угрожавају безбедност свих у редакцији КоССева и њихових породица.

Новинари и уредница Татјана Лазаревић од првог дана рада портала КоССев живе и раде у ванредним околностима и били су мета физичких и вербалних напада – од оружаног напада на просторије и паљења аутомобила, до хакерских атака на сајт и непрестаног таргетирања од стране политичких моћника. Нажалост ни у време пандемије нису поштеђени опасних прозивки само због чињенице да новинарски посао обављају професионално и у јавном интересу.

НУНС ће ове притиске унети у базу напада на новинаре и о њима обавестити међународне новинарске асоцијације и организације.

Представнике власти поново позивамо да се уздрже од пренагљених реакција, неоснованих пријава, јавног изношења оптужби и опасних изјава које могу да доведу до угрожавања безбедности свих новинара.

Извор: НУНС