На Косову пораст оболелих од вируса COVID-19, сумњив случај у Грачаници

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Још 79 нових случајева оболелих од корона вируса регистровано је до јутрос на Косову, па се укупан број инфицираних повећао на 362, саопштио је министар здравства у Влади Косова Арбен Витиа, на основу података Института за јавно здравље у Приштини. У тај број су урачунате само три оболеле особе из српских средина, где је по подацима Кризног штаба у северним општинама, оболело 45 лица, од којих једна особа у српским срединама јужно од Ибра. Синоћ је директор Канцеларије за Косово и Метохију саопштио преко фејсбук профила да је једна особа примљена на лечење у Клиничко болнички центар у Грачаници са сумњивим симптомима, што је потврдио и директор ове установе Братислав Лазић. Лазић каже да се тек очекује резулатат, на основу којег ће се знати да ли је особа позитивна или негативна на COVID-19.

Министар здравства у Влади Косова Арбен Витиа је подвукао на конференцији за медије да су од синоћ у поноћ, на снагу ступиле, како је рекао, рестриктивне мере за све општине. Ради се о мерама које је увела Влада косова, а које је уставни суд прогласио неуставним, јер по Уставу Коосва, како је саопштено Влада не може да доноси мере забране кретања, већ то може да уради Министарство здравља, на основу препоруке Института за јавно здравље.

„Од вечерас, у свакој општини ступају на снагу мере за забрану кретања које су биле до данас. Желео бих да вас обавестим да ће ове мере које ћемо наставити бити на снази до наредне одлуке. Остале мере ће бити објављене и ступиће на снагу у року од два или три дана”, рекао је Витиа, додавши да да Косово улази у врхунац епидемије у наредним недељама.

У централној Србији је шеста недеља епидемије вируса COVID-19. До јуче у 15 часова је умрло 80 људи, а оболело 3.630.