Аљбин Курти се захвалио Србима на поштовању мера против пандемије корона вируса

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

На данашњој конференцији за медије одлазећег премијера Аљбина Куртија и министра финансија Бесника Бисљимија, на којој је речено да је предвиђено 170,6 милиона евра, као хитни фискални пакет за помоћ косовској привреди и грађанима, није било превода на српски језик. Курти је на српском језику изјавио да му је жао због тога, као и због недовољне обавештености Срба о одлукама Владе и косовских министарстава, поручивши да његова влада све своје грађане подједнако поштује и подједнако брине о њима, било које да су националности.

Подсећајући да овај пакет економских мера није дугорочан, Курти је набројао неке од мера које ће одлазећа влада предузети како би помогла привреди и грађанима.

„Помоћи ћемо предузец́има да покрију трошкове пословања. На овај начин предузец́а могу да функционишу. Такође, овим мерама ћемо подстаћи запошљавање у приватном сектору”, рекао је, између осталог, Аљбин Курти.

Влада је одлучила и да доплати 30 евра за све грађане који примају социјалну помоћ у висини испод 100 евра, у наредна три месеца. Такође, зараде ће бити покривене у висини од 170 евра, што је висина минималне зараде, у наредна два месеца.

Бесник Бисљими, Министар финансија, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Министар финансија Бесник Бисљими је, нагласивши да је у овом тренутку за опоравак привреде сасвим довољно 170,6 милиона евра, између осталог рекао да је Скупштина Косова блокирала пет милиона евра од Међународног монетарног фонда, па је Влада принуђена да узме кредит.

На питање зашто нема превода на српски језик на оваквим конференцијама, као и преведених званичних саопштења надлежних косовских институција, у овако тешкој ситуацији, Курти је рекао да службе не могу да стижу да преводе, извињавајући се својим грађанима из, како је рекао, невећинских заједница.

“Мени је жао што нисмо у могућности да преведемо све наше одлуке и упутства, али овом приликом вам се захваљујем зато што сте поштовали све одлуке наше владе, а такође и упутства наших лекара и на тај начин допринели да се заједно боримо против COVIDA-19. И у мојој канцеларији и у Министарству здравља имамо људе који ће одговарати на језицима невећинских заједница. Значи, ми гледамо на људе по њиховим професионалним и друштвеним улогама, а не по њиховој националној припадности и када су у питању мере против COVIDA-19”, рекао је Курти на српском, одговарајући на питање новинарке нашег портала.

А.Ћ.