НУНС позива медије да се придржавају највиших новинарских стандарда

Независно удружење новинара Србије (НУНС) позива све новинаре и медије да се доследно придржавају највиших новинарских стандарда и да тачно, објективно и благовремено информишу грађане о ситуацији, деловању институција, организација и појединаца у ванредним околностима, као и да се „уздрже од сензационализма или било ког облика реваншизма“.

„Од огромног је значаја за друштво у целини, а посебно у ситуацији ванредног стања због пандемије новог коронавируса, да се медији и новинари, без обзира на разлике и уређивачку политику, придржавају Кодекса новинара Србије, како се не би стварале нове или продубљивале постојеће поделе у друштву“, поручују из НУНС-а.

Имајући то у виду, како наводе, прате све врсте напада, притисака и препрека са којима се суочавају новинарке и новинари у овом периоду и реагују на њих у складу са својом мисијом.

НУНС, такође, свакодневно подсећа и на обавезе свих медијских посленика, како на оне на које су обавезани законима, тако и на оне посебне професионалне норме, на које их обавезује струка и Кодекс новинара Србије, додаје се у саопштењу.

„Негативне кампање које поједини медији воде против других медија, грубо нарушавајући и сопствени углед, карактеристичне су за нашу медијску сцену већ дужи низ година и, нажалост, настављене су и током ове кризе“, поручују.

Оцењују да је то један од већих проблема у овом тренутку, који посебно збуњује грађане током кризе и „угрожава њихово право на проверене, истините информације“.

„Механизми које пружају како домаће регулаторно тело за електронске медије, тако и Савет за штампу као саморегулаторно тело, довољни су да се задовољи правда уколико су нечија права повређена или оштећена информацијом објављеном у неком од медија. НУНС зато апелује на струку да користи ове механизме који су на располагању свим грађанима Србије, па и новинарима и новинаркама“, додаје се у саопштењу.

Апелују такође, на медије да у свом извештавању не угрожавају деловање новинарских удружења, која штите права свих новинара, ангажованих у тим истим медијима.

„Солидарност је сада неопходна за превазилажење кризе с којом се цео свет по први пут суочава“, закључује се у саопштењу.

Извор: КоССев/НУНС