Пацијенткиња из Добротина негативна на COVID-19, нема оболелих у српским срединама јужно од Ибра

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Пацијенткиња из Добротина која је сматрана првооболелом од вируса COVID-19, у српским срединама на Косову, отпуштена је из Клиничко болничког центра у Нишу, излечена, али не од вируса COVID-19, рекао је на конференцији за медије директор КБЦ Приштина у Грачаници, др Братислав Лазић. У местима насељеним Србима јужно од Ибра, нема оболелих и епидемиолошка ситуација је стабилна и под контролом.

Епидемиолошка ситуација у српским срединама јужно од Ибра је стабилна, рекао је на конференцији за медије директор КБЦ Приштина у Грачаници, др Братислав Лазић.

„Желимо да у том смислу обавестимо наше становиштво о стању на терену и да још једном апелујемо да се сви они придржавају више пута речених препорука, јер су све оне неопходне да би се у континуитету започети процес борбе против коронавируса и даље успешно наставио”, рекао је Лазић и нагласио да је поносан понашањем грађана, али и радом медицинског особља.

Директор КБЦ Приштина у Грачаници је такође потврдио да пацијенткиња за коју је председник Србије Александар Вучић изјавио да је првооболела од вируса COVID-19, што је и он сам рекао на конференцији за медије 28. марта, није била инфицирана корона вирусом. По Лазићевим речима, пацијенткиња је на основу симптома третирана као оболела од корона вируса и на основу консултација са еминентним инфектолозима, послата на даље лечење у КБЦ Ниш.

“Болесница је од самог тренутка када је пристигла тамо, третирана као ковид болесник. Код болеснице су рађена и тестирања међутим, због чињенице да тест на корона вирус има одређену сензитивност, а због веома изражене клиничке слике која је у свим параметрима говорила у прилог томе да се ради о ковид болеснику, са том пацијенткињом се одмах поступало опрезније него што се то иначе ради на други начин и све време је пацијенткиња имала третман ковид болесника. Тако је и лечена, а на крају, у самој процедуру када је дошло до побољшања њених симптома, побољшања здравственог стања и у целој тој даљој медицинској процедури, она је два пута накнадно тестирана, да би се дефинитивно и у потпуности утврдило да она нема ковид инфекцију“, нагласио је др Лазић, додавши да је пацијенткиња излечена и пуштена кући, али не од корона вируса, као и да он упућује извињење породици пацијенткиње, уколико је због свега имала било каквих проблема.

Како су рекли лекари КБЦ Приштина у Грачаници, комплетно медицинско особље је спремно за евентуалну појаву епидемије, функционишу ковид амбуланте и мобилне екипе лекара, отворено је инфективно одељење, као и привремена болница, а медицинско особље има сву потребну заштитну опрему.

“Поносно могу да кажем да за сада епидемиолошку ситуацију држимо под контролом, што значи да немамо новооболелих случајева. И поред мирне епидемиолошке ситуације, ми сваког пацијента који се појави, потенцијално посматрамо као сумњивог на COVID, што значи да су наши мобилни тимови и даље актуелни, односно излазе на терен на сваки позив пацијента који има суспектне (сумњиве) симптоме везане за COVID-19. Уколико такав пацијент изискује, лекар инфектолог увек обави преглед и доноси одлуку да ли је таквог пацијента неопходно тестирати или не”, рекао је инфектолог др Бобан Столић, нагласивши да овај вирус никако не сме да уђе у здравствене установе, а да су у помоћ лекарима на Косову, стигли и чувени инфектолози, професори Радослав и Наташа Катанић.

Да је епидемиолошка ситуација стабилна и контролисана, као и да се тренутно налазимо на врхунцу епидемије, потврдила је и епидемиолог др Марија Милић.

“Сви епидемиолошки тимови се налазе на терену, у сталној су консултацији са колегама клиничарима и сваки случај сумње, сваки потврђен случај и сви њихови контаксти се истражују, изолују и прате константно. Такође, епидемиолошки тимови константно прате и ситуацију у здравственим установама и обилазе здравствене установе на терену. Оно што бих истакла, јесте да ова борба против новог корона вируса, јесте заједничка”, истакла је докторка Милић.

На конференцији је такође речено да су Срби јужно од Ибра до сада били дисциплионавани, али да не би требало да се опусте и да је потребно да још увек поштују препоруке лекара, да остану код својих кућа, посебно сада у време васкршњих празника.

Анђелка Ћуп