fbpx

Pacijentkinja iz Dobrotina negativna na COVID-19, nema obolelih u srpskim sredinama južno od Ibra

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Pacijentkinja iz Dobrotina koja je smatrana prvoobolelom od virusa COVID-19, u srpskim sredinama na Kosovu,

Pacijentkinja iz Dobrotina koja je smatrana prvoobolelom od virusa COVID-19, u srpskim sredinama na Kosovu, otpuštena je iz Kliničko bolničkog centra u Nišu, izlečena, ali ne od virusa COVID-19, rekao je na konferenciji za medije direktor KBC Priština u Gračanici, dr Bratislav Lazić. U mestima naseljenim Srbima južno od Ibra, nema obolelih i epidemiološka situacija je stabilna i pod kontrolom.

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama južno od Ibra je stabilna, rekao je na konferenciji za medije direktor KBC Priština u Gračanici, dr Bratislav Lazić.

„Želimo da u tom smislu obavestimo naše stanovištvo o stanju na terenu i da još jednom apelujemo da se svi oni pridržavaju više puta rečenih preporuka, jer su sve one neophodne da bi se u kontinuitetu započeti proces borbe protiv koronavirusa i dalje uspešno nastavio”, rekao je Lazić i naglasio da je ponosan ponašanjem građana, ali i radom medicinskog osoblja.

Direktor KBC Priština u Gračanici je takođe potvrdio da pacijentkinja za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je prvoobolela od virusa COVID-19, što je i on sam rekao na konferenciji za medije 28. marta, nije bila inficirana korona virusom. Po Lazićevim rečima, pacijentkinja je na osnovu simptoma tretirana kao obolela od korona virusa i na osnovu konsultacija sa eminentnim infektolozima, poslata na dalje lečenje u KBC Niš.

“Bolesnica je od samog trenutka kada je pristigla tamo, tretirana kao kovid bolesnik. Kod bolesnice su rađena i testiranja međutim, zbog činjenice da test na korona virus ima određenu senzitivnost, a zbog veoma izražene kliničke slike koja je u svim parametrima govorila u prilog tome da se radi o kovid bolesniku, sa tom pacijentkinjom se odmah postupalo opreznije nego što se to inače radi na drugi način i sve vreme je pacijentkinja imala tretman kovid bolesnika. Tako je i lečena, a na kraju, u samoj proceduru kada je došlo do poboljšanja njenih simptoma, poboljšanja zdravstvenog stanja i u celoj toj daljoj medicinskoj proceduri, ona je dva puta naknadno testirana, da bi se definitivno i u potpunosti utvrdilo da ona nema kovid infekciju“, naglasio je dr Lazić, dodavši da je pacijentkinja izlečena i puštena kući, ali ne od korona virusa, kao i da on upućuje izvinjenje porodici pacijentkinje, ukoliko je zbog svega imala bilo kakvih problema.

Kako su rekli lekari KBC Priština u Gračanici, kompletno medicinsko osoblje je spremno za eventualnu pojavu epidemije, funkcionišu kovid ambulante i mobilne ekipe lekara, otvoreno je infektivno odeljenje, kao i privremena bolnica, a medicinsko osoblje ima svu potrebnu zaštitnu opremu.

“Ponosno mogu da kažem da za sada epidemiološku situaciju držimo pod kontrolom, što znači da nemamo novoobolelih slučajeva. I pored mirne epidemiološke situacije, mi svakog pacijenta koji se pojavi, potencijalno posmatramo kao sumnjivog na COVID, što znači da su naši mobilni timovi i dalje aktuelni, odnosno izlaze na teren na svaki poziv pacijenta koji ima suspektne (sumnjive) simptome vezane za COVID-19. Ukoliko takav pacijent iziskuje, lekar infektolog uvek obavi pregled i donosi odluku da li je takvog pacijenta neophodno testirati ili ne”, rekao je infektolog dr Boban Stolić, naglasivši da ovaj virus nikako ne sme da uđe u zdravstvene ustanove, a da su u pomoć lekarima na Kosovu, stigli i čuveni infektolozi, profesori Radoslav i Nataša Katanić.

Da je epidemiološka situacija stabilna i kontrolisana, kao i da se trenutno nalazimo na vrhuncu epidemije, potvrdila je i epidemiolog dr Marija Milić.

“Svi epidemiološki timovi se nalaze na terenu, u stalnoj su konsultaciji sa kolegama kliničarima i svaki slučaj sumnje, svaki potvrđen slučaj i svi njihovi kontaksti se istražuju, izoluju i prate konstantno. Takođe, epidemiološki timovi konstantno prate i situaciju u zdravstvenim ustanovama i obilaze zdravstvene ustanove na terenu. Ono što bih istakla, jeste da ova borba protiv novog korona virusa, jeste zajednička”, istakla je doktorka Milić.

Na konferenciji je takođe rečeno da su Srbi južno od Ibra do sada bili disciplionavani, ali da ne bi trebalo da se opuste i da je potrebno da još uvek poštuju preporuke lekara, da ostanu kod svojih kuća, posebno sada u vreme vaskršnjih praznika.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: