Zvaničnici čestitali Vaskrs vernicima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


„U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju, Njegovom Preosveštenstvu

„U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, sveštenstvu, pravoslavnim vernicima, a posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, čestitam najveći hrišćanski praznik Vaskrs – HRISTOS VASKRSE“, napisao je u svojoj čestitki direktor Kancelariji za KiM Marko Đurić i dodao:

„Ove godine praznične dane dočekujemo suočeni sa iskušenjima kroz koje prolazi vascelo čovečanstvo, sa pandemijom novog virusa. Zato nas danas Hristovo Vaskrsenje, snažnije nego minulih godina, u svom jedinstvenom značenju, podseća na vrednosti i principe pravde, solidarnosti i humanosti, pre svega prema ubogima i bolesnima, ne gubeći nadu u bolje i srećnije sutra.“

Đurić je poželeo građanima da radost Hristovog Vaskrsenja podele „sa bliskima u krugu porodice, u mislima ne zaboravljajući prijatelje i komšije, gradeći međusobno poverenje, razumevanje i zajedništvo, posebno na Kosovu i Metohiji“.

Čestitke je uputio i ministar za povratak i zajednice u odlazećoj Vladi Kosova, Dalibor Jevtić.

“Teška vremena u kojima dočekujemo Vaskrs ne smeju u nama pokolebati veru i nadu u bolje sutra. Zato neka u svima nama dobro pobedi zlo, neka nada pobedi strah, a ljubav mržnju. Da raspeti čovek današnjice vaskrsne i da život pobedi”, poručio je ministar za zajednice i povrtak Dalibor Jevtić, čestitajući sveštenstvu Srpske Pravoslavne Crkve i vernicima najradosniji hrišćanski praznik, poručujući povratnicima i svima onima koji su, kako je naveo, mimo svoje volje, daleko od zavičaja, da „obnove veru i duhovni mir kako bi u radosti proveli Vaskršnje praznike“.

Pozivom građanima da ostanu kod svojih kuća, čestitke svim pravoslavnim vernicima, sveštenstvu i monaštvu Eparhije raško-prizrenske, uputio je i predsednik Opštine Gračanica, Srđan Popović.

“U ime opštine Gračanica i u svoje lično ime čestitam vam Vaskrs. Želim da radost praznika uđe u sve vaše domove i donese vam lični mir, zdravlje i svaku sreću. Neka nam Bog pomogne da ovaj Vaskrs i svaki sledeći praznik slavimo u zdravlju, slozi, miru i toleranciji. Pokažimo da je porodični mir i sloga ostala osnova i trajno bogatsvo našeg naroda i zato vas pozivam da ovaj Vaskrs proslavite u svom užem porodičnom okruženju, uz molitvu da iz ove borbe sa kojom se bori ceo svet izađemo jači, složniji i mudriji i kao i do sada prevaziđemo sva iskušenja sa kojim se vekovima susrećemo. Danas više kao nikada preko potrebno je da pokažemo ljubav, toleranciju i solidarnost. Ostanite kod svojih kuća. Srećan Vaskrs,“ poručio je predsedik Opštine Gračanica Srđan Popović.