Покренута петиција против тестова из Србије, Харадинај тражи истрагу, Сурои – „Србија може да буде донатор“

Илустрација фото: pixabay/fernandozhiminaicela

Пошиљка са 1.000 тестова на коронавирус из Србије, која је недавно достављена косовском институту за јавно здравље у Приштини, довела је до тога да се Куртијева влада поново нађе на мети критика косовске опозиције и дела јавности. Покренута је петиција да се пошиљка одбије, заменик председника удружења ветерана ОВК, Насим Харадинај, затражио је хитну истрагу парламентарне комисије и тужилаштва и позвао приштински Институт за јавно здравље да „баци у смеће тестове“. Са друге стране, публициста и писац са Косова, Ветон Сурои, не види ништа спорно у овој донацији.

Више приштинских медија пренело је овог јутра да је на Косову покренута петиција за „окупљање свих противника помоц́и из Србије“, којом се позива косовска влада да откаже недавну пошиљку 1.000 тестова која је у Приштину стигла као донација српске владе.

„Ми не верујемо Србији и не желимо милостињу оних који су нас спаљивали и убијали. Србија мора да одговара за масакре, нестале, силоване, политичке затворенике и колапс економије на Косову. Прихватањем ове помоц́и хуманизмом маскирамо злочиначко лице Вучиц́а и других бивших Милошевиц́евих подређених. Уједињени у овој петицији, тражимо од владе да одмах откаже ову испоруку“, наводи се у саопштењу које преносе приштински медији, без навођења ко је иницијатор петиције.

У саопштењу се додаје да су део последње пошиљке из Србије били „отровани гласачки листићи када је више од 20 радника ЦИК-а упућено на Универзитетско-клинички центар“.

РТК2 преноси писање РТК да су петицију до сад потписали и новинар Фитим Чеку и политички активисти Гранит Геци, Дритон Бардеци и Ендрит Забрђа.

Харадинај захтева истрагу и позива институт за јавно здравље да тестове баци у смеће

Заменик председника удружења ветерана ОВК, Насим Харадинај, у објави на Фејбсуку саопштио је да је поднео захтев парламентарној истражној комисији да хитно испита пријем хиљаду тестова који су пристигли из Србије.

Међу многима који су јуче критиковали владу Аљбина Куртија због тога што је прихватила 1.000 тестова као донацију Србије био је и шеф посланичке групе ААК, Даут Харадинај који је поручио да „чак и када би му браћа оживела, не би прихватио ту помоћ“.
„Не смемо да заборавимо убиства и злочине који су се дешавали. Љут сам због тога што су Црногорци одбили а Косово прихвата помоц́“, навео је Даут Харадинај у објави на Фејсбуку.

Истовремено је тражио да се предузму мере против примаоца тестова из Србије, јер су прекршене све норме и закони на снази на Косову, подсетивши да су то учинили министарство здравља, тј. Куртијева влада

Он је упутио позив Националном Институту Здравља, да „јавно баци у смеће“ тестове и да обустави сарадњу са косовском владом док она не предузме мере против оних који су примили тестове и да разреши са дужности примаоце и њихове надлежне.

Уколико не дође до предузимања оваквих акција, сарадња ветерана и Куртијеве владе је замрзнута, додао је.

Он је уједно позвао главног тужиоца да покрене свеобухватну истрагу и истражи активности свих актера који су умешани „у овај срамотни и велики скандал“.

У наставку негативних реакција опозиционих партија на Косову стиже и изјава посланице ПДК Бљерте Дељиу-Кодре (Блерта Делиу-Кодра), да су тестови заправо прокријумчарени.
На конференцији за штампу она је данас рекла да је прихватање оваквих тестова „врхунац лошег понашања када је у питању Србија“.
„Али оно што даје печат оваквој срамоти и покорној сарадњи са Србијом је увођење тестова кријумчарењем, без поштовања законских и царинских поступака, којима подлежу све друге донације за Косово. Наша држава је третирана као део Србије. Представник Канцеларије за везу Србије са Косовом, Дејан Павићевић, чак их је готово илегално увео аутомобилом са дипломатским регистарским таблицама. Нажалост, Канцеларија за везу Косова у Србији није ни обавештена о овом случају“, изјавила је она, преноси Коха.
Дељиу-Кодра је поручила да њена странка осуђује овако понашање, називајући га „понижавајућим“.
Сурои: „Не видим јасну везу између донације тестова и активности Србије у рату“

Писац и публициста, Ветон Сурои, са друге стране, управо због створених тензија поводом пристиглих тестова, изнео је у три тачке, оно што, према њему, може помоћи у решавању новонастале ситуације.

„У Бечким преговорима за независност Косова, косовска делегација је 2006. и 2007. инсистирала да свака помоћ из Србије која је упућена грађанима Косова треба да прође кроз централне власти на Косову. Србија је инсистирала на томе да има право да директно шаље финансијска средства и робу у разне делове Косова. На крају, аргумент Косова је победио и одређен је поступак на основу којег би Србија могла да буде донатор, као и све друге земље“.

Сурои додаје да је овај поступак као „део пакета о независности Косова, Србија испоштовала слањем 1.000 тестова властима Косова“.

„Као што је то поштовано и са другим донацијама, мање или више током свих ових година од проглашења независности“, додао је.

Са друге стране, Сурои не види јасну везу између донације тестова и активности Србије у рату.

„Последњи пут када смо изнели поступке Србије у рату било је на преговорима у Бечу. Лично сам у Бриселу покренуо питање несталих и масовних гробница у Србији на састанку са највишом делегацијом Србије, док је косовска делегација у Бечу такође предала материјал у писаном облику о економском уништавању приватне својине“, поручио је Сурои.

Међутим, додаје да од проглашења независности Косова, „никада се косовски председник или премијер нису бавили питањем несталих, жртавама сексуалног насиља током рата и штете коју је нанела Република Србија на Косову“

Као треће наводи да је политички дискурс на Косову и даље „веома отрован чак и у тешким временима пандемије, готово као нигде другде у свету“.

„Нема потребе за више отрова против других мисли, веровања или другом језику“, додао је.

Подсетимо, прекјуче је у Приштину стигло 1.000 тестова из Београда, у оквиру сарадње региона против ЦОВИД-19, потврдио је тада за КоССев портпарол косовског Министарства здравља, Фаик Хоти. Он је поручио да је са друге стране Косово „омогућило лекарским тимовима из Србије да периодично улазе на Косово ради пружања медицинских услуга припадницима српске заједнице, а на захтев градоначелника из општина са српском већином“.

Курти је потом упитан да ли је на пристиглим пошиљкама стајао натпис „За Републику Косово“ или „За Косово и Метохију“, на шта је Курти рекао да не зна и упутио новинаре да питање поставе министру здравља, Арбену Витији.

Извор: КоССев