Vaskrs na Kosovu i Metohiji, hramovi bez vernika

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Dan Hristovog Vaskrsenje ove godine se na Kosovu i Metohiji proslavlja tiho. Vernici su uglavnom u svojim kućama,

Dan Hristovog Vaskrsenje ove godine se na Kosovu i Metohiji proslavlja tiho. Vernici su uglavnom u svojim kućama, tek po neko je bio na ponoćnoj Vaskršnjoj liturgiji.

U manastiru Gračanica, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, služio je Prazničnu liturgiju sa monaštvom i sveštenstvom, uz prisustvo oko desetak vernika. Liturgiju su vernici mogli da prate preko intereneta i da se u svojim kućama, uz zapaljeno kandilo, pomole Bogu za zdravlje i spasenje.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Od danas, pa do spasovdana, narednih 40 dana, pravoslavni vernici se pozdravljaju “Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese”.

Srpska pravoslavna crkva je pozvala vernike da poštuju odluke lekara i nadležnih organa, manastiri u Eparhiji raško-prizrenskoj su zatvoreni za posetioce, a crkve su otvorene i građani mogu prema svojoj želji i veri da odluče da li će prisustvovati liturgijama ili ne.

A.Ć.