Са Севера демантији о подацима из Приштине о 25 новоинфицираних: Ниједан заражен, последњи су подаци

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У последња 24 сата на Северу Косова није регистрован ниједан нови случај инфицирања вирусом корона, потврдио је јутрос Кризни штаб у Косовској Митровици. Међутим, косовски Институт за јавно здравље касно синоћ саопштио је потпуно другачији податак – да је број новоинфицираних са Севера Косова чак 25. Ове податке негира Кризни штаб у Зубином Потоку, као и епидемиолог Александар Антонијевић из митровичког Завода за јавно здравље.

Према синоћним подацима из косовског института за јавно здравље Косова, од 25 наводно новоинфицираних у четири општине на Северу Косова, 13 је, како овај институт тврди, са пребивалиштем у Зубином Потоку, шест у општини Северна Митровица, четири у Звечану, два у Лепосавићу (односно Лешку).

Кризни штаб Зубин Поток: Нетачни подаци Института за јавно здравље Приштина

Наводе косовског Института за јавно здравље данас је демантовао кризни штаб општине Зубин Поток, саопштивши да нема новозаражених у овој општини у којој је до сада, како наводе, потврђено 19 случајева.

„Овим путем оштро демантујемо наводе и наведене податке да је у овој општини током јучерашњег дана регистровано 13 нових особа позитивних на корона вирус! Званични подаци налазе се у дневном извештају Канцеларије за Косово и Метохију и бивају саопштени од стране стручних медицинских лица сваког дана“, поручили су.

Антонијевић: Узорке шаљемо искључиво за Краљево, из Приштине нам нису тражили податке о инфицираним

И епидемиолог са Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, Александар Антонијевић, у накнадној изјави за КоССев потврдио је да, осим једног изузетка, Институт за јавно здравље Косова не спроводи тестирања на Северу, те да до сада није од њих затражио званичне податке о броју инфицираних и да не разуме одакле овој установи подаци о 25 новоинфицираних.

Потврдио је још једном да се сви узорци са Севера Косова шаљу искључиво за Краљево, осим када су претходно тестирани затвореници и радници у Притворном центру у Северној Митровици, и то управо због тога што ова установа функционише при косовском систему.

„То је оно што је било у старту, што смо заједнички урадили у затвору и када су у склопу сарадње они дали неколико тестова, али да су они долазили и да су тестирали неког – то нису“, подсетио је.

Остао је при подацима које је јутрос саопштио Кризни штаб да нема новоинфицираних. Са Севера Косова за Институт за ветерину у Краљеву послато је 18 узорака, на основу којих је према потврди која је стигла синоћ, утврђено да нема заражених.

Поручује да су подаци који су јуче објављени од стране косовског Института за јавно здравље „дигли пометњу“, а да се он сам распитивао откуда тако висока цифра.

Антонијевић је, након што је чуо за податак који је саопштен са приштинског института, ступио у контакт са локалним званичницима, како би потврдио да није било неког додатног узорковања – на шта је добио негативан одговор.

Додаје да су чак и поједини припадници Косовске полиције, који су желели да се тестирају, упркос томе што су запослени при косовском систему, били упућени на Косовску Митровицу.

„Ја не разумем како тако нешто могу да објаве“, додао је.

Антонијевић је у изјави за КоССев потврдио и то да косовски Институт за јавно здравље до сада није затражио од Завода у Косовској Митровици да им доставе званичне податке о броју тестираних и инфицираних коронавирусом на Северу Косова.

Антонијевић је уједно саопштио и да се данас чекају резултати за још 12 узорака послатих јуче, а да је до 16:00 данас, узето 18 узорака.

Како бисмо сазнали одакле косовском институту подаци о 25 новоинфицираних особа на Северу Косова обратили смо се јутрос директору овог института, Насеру Рамаданију, међутим, до објављивања ове вести одговор нисмо добили.

Извор: КоССев