Ко крши Устав, а ко изборну вољу грађана?

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У Приштини, већи проблем од COVID-а-19 је и даље борба за власт. У тој борби, свакодневно севају варнице између доскорашњих коалиционих партнера Демократског савеза Косова Исе Мустафе и Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија. Нова влада је на помолу, а Курти најављује протесте грађана уколико се она формира без његове партије.

Председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа најављује да је његова странка, заједно са Харадинајем, Љимајем, Пацолијем и невећинским заједницама, спремна за формирање нове владе и најавио приоритета, уколико је његова партија буде предводила.

Иса Мустафа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Да будем јасан, сигуран сам да би у тренутку када би Демократски савез направио владу, први корак био укидање реципроцитета. Одмах ћемо уклонити таксе на неко време, а такође очекујемо да се и Србија понаша на исти начин, како бисмо уклонили све препреке према Косову, укључујући и кампању против признања независности”, рекао је Мустафа.

Курти одговара да корумпирани политичари, које је народ на изборима испратио у историју, желе да поделе Косово, као и председник Хашим Тачи.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Ако председник жели да прекрши Устав и вољу народа, ми ћемо устати и нећемо гледати како нам демократија умире. Обратићемо се и Уставном суду, али не верујем да можемо спречити људе да протестују и мислим да ће се десити дестабилизација”, истакао је одлазећи премијер Аљбин Курти.

Аналитичари сматрају да насилних протеста ипак неће бити.

“Демократски протести су дозвољени, али не верујем да могу да буду толико масовни и да могу прерасти у рушилачке. Ово су више политичке изјаве”, став је политиколога Рамуша Тахирија.

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Док трају међусобне оптужбе око тога ко крши Устав, а ко вољу грађана, за садашњег премијера на дужности је све јасно: главни кривац за косовску политичку кризу је Ричард Гренел.

„Можда је Гренел био заведен од Тачија, али исто тако можда је и у искушењу да добије политичке поене тако што ће решити вековни спор. Њему треба брз договор како би показали да могу да реше кризе на свету за разлику од Клинтона, Буша и Обаме, без војне интервенције, и то се може представити као успех у овој изборној години у САД-у”, мисли Курти.

На потезу је по ко зна који пут Хашим Тачи. Очекује се да некој партији понуди мандат за формирање нове владе. Међутим, како је саопштено из Тачијевог кабинета, он се тренутно налази на приштинској уролошкој клиници, због мањих здравствених проблема, односно због покретања камена у бубрегу.

А.Ћ.