Ko krši Ustav, a ko izbornu volju građana?

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


U Prištini, veći problem od COVID-a-19 je i dalje borba za vlast. U toj borbi, svakodnevno sevaju varnice između doskorašnjih koalicionih partnera

U Prištini, veći problem od COVID-a-19 je i dalje borba za vlast. U toj borbi, svakodnevno sevaju varnice između doskorašnjih koalicionih partnera Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe i Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija. Nova vlada je na pomolu, a Kurti najavljuje proteste građana ukoliko se ona formira bez njegove partije.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa najavljuje da je njegova stranka, zajedno sa Haradinajem, Ljimajem, Pacolijem i nevećinskim zajednicama, spremna za formiranje nove vlade i najavio prioriteta, ukoliko je njegova partija bude predvodila.

Isa Mustafa, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Da budem jasan, siguran sam da bi u trenutku kada bi Demokratski savez napravio vladu, prvi korak bio ukidanje reciprociteta. Odmah ćemo ukloniti takse na neko vreme, a takođe očekujemo da se i Srbija ponaša na isti način, kako bismo uklonili sve prepreke prema Kosovu, uključujući i kampanju protiv priznanja nezavisnosti”, rekao je Mustafa.

Kurti odgovara da korumpirani političari, koje je narod na izborima ispratio u istoriju, žele da podele Kosovo, kao i predsednik Hašim Tači.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Ako predsednik želi da prekrši Ustav i volju naroda, mi ćemo ustati i nećemo gledati kako nam demokratija umire. Obratićemo se i Ustavnom sudu, ali ne verujem da možemo sprečiti ljude da protestuju i mislim da će se desiti destabilizacija”, istakao je odlazeći premijer Aljbin Kurti.

Analitičari smatraju da nasilnih protesta ipak neće biti.

“Demokratski protesti su dozvoljeni, ali ne verujem da mogu da budu toliko masovni i da mogu prerasti u rušilačke. Ovo su više političke izjave”, stav je politikologa Ramuša Tahirija.

Aljbin Kurti, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Dok traju međusobne optužbe oko toga ko krši Ustav, a ko volju građana, za sadašnjeg premijera na dužnosti je sve jasno: glavni krivac za kosovsku političku krizu je Ričard Grenel.

„Možda je Grenel bio zaveden od Tačija, ali isto tako možda je i u iskušenju da dobije političke poene tako što će rešiti vekovni spor. Njemu treba brz dogovor kako bi pokazali da mogu da reše krize na svetu za razliku od Klintona, Buša i Obame, bez vojne intervencije, i to se može predstaviti kao uspeh u ovoj izbornoj godini u SAD-u”, misli Kurti.

Na potezu je po ko zna koji put Hašim Tači. Očekuje se da nekoj partiji ponudi mandat za formiranje nove vlade. Međutim, kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta, on se trenutno nalazi na prištinskoj urološkoj klinici, zbog manjih zdravstvenih problema, odnosno zbog pokretanja kamena u bubregu.

A.Ć.